Umoril, obglavil in glavi sežgal v peči

Facebook profil Marka Abrama: Ko ne veš, ali te izziva satan ali preizkuša bog.

Objavljeno
22. marec 2017 13.18
DVOJNI UMOR- LUKOVEC
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Štanjel – Vprašanje je, koliko ljudi je vedelo, kako hude težave ima 35-letni Marko Abram iz Lukovca 5 pri Štanjelu, da je v noči z nedelje na ponedeljek po vsej verjetnosti med spanjem najprej umoril svojega štiri leta mlajšega brata Maria in zatem še 80-letno babico Marijo, ki so jo klicali Marica. Toda ni se ustavil pri tem. Trupli je še obglavil in glavi odnesel v peč centralne kurjave, kjer ju je sežgal.

Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič je na današnji kratki tiskovni konferenci pojasnil, da so preiskovalne dejavnosti koprske policije v polnem teku. Danes so storilca kaznivega dejanja privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru. Kazenska ovadba mu očita storitev dveh kaznivih dejanj umora na grozovit ali zahrbten način, za katerega je predpisana kazen najmanj 15 let zapora. »Pričakujemo predvsem pojasnitev dinamike dogajanja storitve obeh umorov in predvsem motiv, ki ga je vodil k temu,« je novinarjem povedal Jurič. Neuradno smo izvedeli, da je kriminalistom na vprašanje o motivu odgovoril: »Tudi če bi vam povedal, ne bi razumeli.«

Poklical policijo in rekel, naj pridejo v miru

Dean Jurič je povedal, da je operater OKC Nova Gorica v ponedeljek ob 16.31 uri prejel telefonski klic iz vasi Lukovec (pri Štanjelu v občini Komen), s katerim je občan zaprosil, naj pride policijska patrulja v vas. Na dodatna vprašanja operaterja je odgovoril, da sta v stanovanjski hiši dve trupli in da gre za njegovega 31-letnega brata Maria in 80-letno babico Marico Abram. Drugih pojasnil ni želel dati, rekel je le, da se v vasi nič ne dogaja in da lahko »pridejo v miru«.

V Lukovec sta se odpravili dve policijski patrulji iz Sežane in dva policista iz enote vodnikov službenih psov s službenim psom. Marka so po prihodu vklenili in menili, da bodo komu v hiši lahko še pomagali, toda tam jih je čakal grozljiv prizor z dvema truploma brez glave, toda (če so naše informacije točne) brez večjega števila ran. Koprski kriminalisti in kriminalistični tehniki so v navzočnosti dežurne okrožne državne tožilke in preiskovalne sodnice opravili ogled kraja. Tega so nadaljevali še v torek ves dan do zaključka v poznih večernih urah. Ugotovili so, da je storilec uporabil hladno orožje oziroma orodje. Kakšno orožje ali orodje je to bilo, Jurič ni želel povedati. »Del hladnega orožja in orodja, za katerega sumimo, da je bilo uporabljeno, je bilo zavarovano na kraju ogleda in poslano v nadaljnje preiskave v Nacionalni forenzični laboratorij. Dokler ne dobimo potrditev, ne moremo trditi nič,« je dejal Jurič. Neuradno smo izvedeli, da je bil verjetno uporabljen vsaj en ali dva noža in morda tudi sekira.

Trupli so našli v ločenih prostorih, v spalnicah in po doslej ugotovljenih podatkih se je umor zgodil že ponoči, saj najbližji sosedje v sosednjih hišah niso ničesar slišali ali opazili. Po vsej verjetnosti je trupli šele po umoru obglavil in glavi odnesel v peč.

Lahko ga doletijo tudi milejši očitki

»Osumljeni je pred klicem policije del prostorov stanovanjske hiše počistil. S samim ogledom so bili zavarovani dokazi, ki bodo z nadaljnjimi preiskavami na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju in v primerjavi z drugimi dokazi morebiti pojasnili dinamiko dogajanja. Če bi s preiskavo ugotovili še neznane okoliščine, obstaja možnost prekvalifikacije kaznivega dejanja,« je povedal prvi mož koprskih kriminalistov, ki je dodal, da je policija zaradi same teže kaznivega dejanja in interesa pravičnosti po določilih zakona o kazenskem postopku sama določila zagovornika osumljenemu, odvetnika Gorazda Gabriča. Jurič je povedal, da policija še nikoli ni posredovala na tem naslovu in tudi Marko Abram doslej še ni imel opravka s policijo. Ta še zbira podatke od svojcev, sorodnikov, prijateljev in vaščanov. Pogovorov z vsemi še niso opravili.

Osumljeni Marko Abram je po naših podatkih v tej družini preživel nadvse težko mladost. Mati obeh sinov je imela zdravstvene težave in je zaradi tega in nerazumevanja z možem kmalu zapustila družino. Pokojni oče pa menda ni bil vedno najbolj prijazen do otrok. Zaradi nesoglasij se je Marko Abram odselil, nekaj časa delal kot taksist v Novi Gorici, a se je pred minulo zimo vrnil domov, potem ko sta umrla tako oče kot dedek. Velik del zgodbe lahko o Markovem zdravju pojasni njegov facebook profil, na katerem prevladujejo utrinki, misli, pregovori, izreki, psalmi ... z nadvse zamaknjeno versko podlago, predvsem judovske vere. Na enem od novejših objav je napis v angleščini: »Ko ne veš, ali te izziva satan ali preizkuša bog.« Kdo ga je preizkušal oziroma izzival na dan grozovitega umora, bo morda znano po koncu preiskave.