Hilda Tovšak hoče preveč

Državno pravobranilstvo je zavrnilo odškodninski zahtevek za plačilo 16.350 evrov.

Objavljeno
09. december 2013 17.56
HILDA TOVŠAK NA SODIŠČU
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki je od države zahtevala 16.350 evrov za 63 dni, osem ur in 12 minut neupravičenega pripora, z državnim pravobranilstvom ni dosegla dogovora. Zadnjo besedo bo tako imelo sodišče, saj bo morala Tovšakova do zahtevane odškodnine s tožbo.

Kot je znano, je bila Tovšakova zaradi preiskave o posredovanju tujih delavcev na gradbišču Teša 6 priprta dlje, kot dovoljuje zakon. Konec februarja so jo priprli zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po prvem odstavku 242. člena kazenskega zakonika, ki predvideva zaporno kazen do petih let. A tožilstvo je 12. aprila očitke v zahtevi za preiskavo spremenilo v milejšo obliko kaznivega dejanja, s čimer je zadeva prešla v pristojnost okrajnega sodišča, s tem pa se je skrajšal tudi čas dovoljenega pripora.

Ker je za kaznivo dejanje po drugem odstavku tega člena zagrožena kazen zapora do treh let, se uporabljajo posebne določbe o skrajšanem postopku pred okrajnim sodiščem, pripor pa sme trajati največ 15 dni. Za njegovo morebitno nadaljevanje bi moralo tožilstvo vložiti obtožni predlog ali obtožnico, saj je pripor pred tem trajal že več kot 15 dni, a tožilstvo tega ni storilo, zato je senat mariborskega sodišča Tovšakovi 17. maja pripor odpravil.

Da je sodišče storilo strokovno napako, ker Tovšakove ni izpustilo že 12. aprila, ko je tožilstvo spremenilo pravno kvalifikacijo in za pripor ni bilo več zakonske podlage, je pokazal tudi nadzor, ki ga je opravilo višje sodišče. Tovšakova je zato konec maja na državno pravobranilstvo naslovila odškodninski zahtevek. Trdi, da je bila od 78 dneh zakonito priprta le 15 dni, medtem ko je bila preostalih 63 dni v priporu neupravičeno, za kar je zahtevala 16.350 evrov odškodnine, kar bi znašalo približno 260 evrov odškodnine za dan pripora.

A s pravobranilstvom ni dosegla sporazuma. Anita Drev, predstavnica pravobranilstva za odnose z javnostjo, nam je potrdila, da se pravobranilstvo s predlagano odškodnino ni strinjalo, »saj odstopa od v sodni praksi priznanih odškodnin. Oškodovanka pa se z nižjo odškodnino, ki jo je predlagalo državno pravobranilstvo, ni strinjala, zato poravnava ni bila sklenjena.«

Če pravobranilstvo – ki po naših podatkih čas neupravičenega pripora šteje od spremembe pravne kvalifikacije 12. aprila do izpustitve na prostost 17. maja, torej 35 dni – ne ugodi zahtevi za povrnitev škode ali če z oškodovancem ne dosežeta sporazuma v treh mesecih od njene vložitve, sme oškodovanec vložiti pri pristojnem sodišču tožbo za povrnitev škode. To najbrž pomeni, da bo morala Tovšakova do poplačila za čas neupravičenega pripora priti z odškodninsko tožbo.