Hilda Tovšak pravi, da se počuti slabo

Tovšakova je sicer na državno pravobranilstvo že vložila odškodninski zahtevek zoper državo zaradi pripora.

Objavljeno
12. junij 2013 13.26
Brane Piano, Celje, Iva Ropac, kronika
Brane Piano, Celje, Iva Ropac, kronika

Celje - Poskus začetka glavne obravnave proti nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak zaradi domnevne goljufije na račun EU med gradnjo Rimskih term se je na celjskem okrožnem sodišču zaradi zastoja na avtocesti začel z enourno zamudo. Potem pa je bil preložen za teden dni.

Tovšakovo so uslužbenci uprave za prestajanje zapornih kazni z zamudo pripeljali na celjsko sodišče s prestajanja zaporne kazni na Igu. Ko so jo le privedli, je po uradni dolžnosti določeni zagovornik Igor Inkret predsednici senata Romani Gradič predlagal preložitev glavne obravnave na čas po sodnih počitnicah.

Kot prvi razlog je navedel psihično stanje Hilde Tovšak, ki je med prestajanjem zaporne kazni na Igu na terapiji, kot drugega pa obsežnost spisa oziroma da potrebuje več časa za proučitev. »Tožilstvo je dve leti seznanjeno s primerom, usmerjalo je tudi preiskavo, jaz pa sem bil določen za zagovornika 28. maja,« je dejal Inkret.
Na vprašanja Gradičeve o zdravstvenem stanju je Tovšakova odgovarjala tiho in kratko. Na pregledu pri psihiatrinji je bila štirikrat, nazadnje v ponedeljek. Prosila jo je za sporočilo sodišču o svojem stanju. »Zdravim se zaradi psihičnih težav. Počutim se slabo,« je dejala. Potem sta z zagovornikom dobila nekaj minut, da se na samem posvetujeta.

Okrožni državni tožilec specializiranega tožilstva Stanislav Pintar je razlogom za preložitev nasprotoval. Predlagal je takojšnje preverjanje, ali je obtoženka sposobna spremljati glavno obravnavo. Zatrdil je, da je bilo podobne izgovore slišati že na prejšnjem procesu proti Tovšakovi, pridobiti so morali tri izvedenska mnenja, med njenim bivanjem v celjskem preiskovalnem priporu pa so med pregledom sobe ugotovili, da večine predpisanih ji zdravil ni uporabila.

Tričlanski senat pod vodstvom sodnice Gradičeve si je vzel več kot uro časa za posvetovanje o predlogih in poizvedovanje o pošti, ki jo je morda sodišče prejelo z Iga, in potem odločil, da začetek sojenja prestavi za teden dni, na 19. junij. Do takrat naj izvedenec psihiatrične stroke prouči tudi zdravstveno dokumentacijo Hilde Tovšak in poda mnenje, če je sposobna spremljati sojenje in se ustrezno zagovarjati. Bolj verjetno je, da mnenja do torka sodišče še ne bo prejelo, saj izvedenci tovrstnih mnenj ne pišejo tako hitro.

Tovšakova od države zahteva odškodnino

Sicer pa je Tovšakova na državno pravobranilstvo že vložila odškodninski zahtevek zoper državo zaradi pripora. Pravobranilstvo, ki zastopa interese države, na njen zahtevek še ni odgovorilo.

Kot je znano, je nadzor nad delom mariborskega okrožnega sodišča v kazenski zadevi glede delavcev na gradbišču Teš 6 pokazal, da je bila Tovšakova v priporu dlje, kot bi smela.

Sodišče bi moralo nekdanji direktorici Vegrada pripor, v katerem se je znašla konec februarja zaradi preiskave glede kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril, odpraviti že 12. aprila, ko je tožilstvo spremenilo pravno kvalifikacijo v zahtevi za preiskavo v milejšo obliko in za pripor ni bilo več zakonske podlage. Tako pa so ji ga odpravili šele 17. maja, kar pomeni, da je bila ta čas nezakonito priprta.