Hilda Tovšak tokrat krivde ni priznala

Branka Gabrijel na sodišče prišla, a tako kot Tovšakova očitke tožilstva zanikala

Objavljeno
05. februar 2015 17.20
Sojenje Hildi
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje – Hildi Tovšak včeraj s polodprtega oddelka zapora na Igu ni bilo treba priti na predobravnavni narok v še eni kazenski zadevi iz časov Vegrada. V odgovoru na obtožnico krivde namreč ni priznala. Da ni kriva, meni tudi drugoobtožena, nekdanja Vegradova finančnica Branka Gabrijel.

Kako se bo Hilda Tovšak branila, bo znano, ko se bo začela glavna obravnava. Prej bo moralo predsednik celjskega okrožnega sodišča odločiti o zahtevi zagovornika Branke Gabrijel Rafaela Mohorka o izločitvi sodnice Ingrid Lešnik. Ta je imela na voljo dokumente oziroma zapise izjav Gabrijelove policistom in sodniku iz časa, ko še ni bila preiskovana kot osumljenka, te dokumente pa je izvenrazpravni senat sodišča kasneje izločil iz spisa.

Sicer pa jima tožilec specializiranega oddelka Stanislav Pintar očita zlorabo položaja in oškodovanje upnikov. To naj bi zagrešili tako, da je Vegrad dajal kredite družbi pooblaščenki Vegrad Naložbe, da je kupovala delnice podrejenega Vegrada. »Gre za prepovedano ravnanje, kajti bistvo delniške družbe je, da delnice proda vlagateljem, ne pa, da jih sama kupuje. Tako je delniška družba zbrala 35 odstotkov lastnih delnic, zakonski maksimum pridobivanja lastnih delnic je deset odstotkov, pa še to le pod določenimi pogoji. A ni bilo nobenih pogojev, ne sklepov skupščine, pa se je dajal ogromen denar, da so se kupovale lastne delnice,« je obtožnico povzel Pintar.

Ker lastne delnice nimajo glasovalne pravice, je potem o vsem v Vegradu odločala uprava, saj so bili člani prav tako lastniki delnic, obvladovali pa so tudi družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe, ki je že od prej imela polovico delnic Vegrada. »Vegrad so spravili v lasten žep,« je dejal Pintar. Drug očitek obtoženima je, da sta leta 2009 prek Vemonta v Vegrad Naložbe prenesli še za 2,4 milijona evrov osnovnih sredstev Vegrada, za katerega sta vedeli, da bo propadel.