Hilda Tovšak toži Zpiz in zahteva pokojnino

Nekdanja prva dama Vegrada med upokojenci z dvojnim statusom.

Objavljeno
25. februar 2016 17.15
Hilda Tovšak na mariborskem sodišču, 15.10.2013, Maribor
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je zadnja leta veliko časa prebila na sodiščih kot obtožena v različnih kazenskih postopkih in kot tožena stranka v civilnih sporih. Tokrat pa je na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani sama sprožila socialni spor zoper Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), in sicer zaradi prekinitve izplačila starostne pokojnine.

Hildi Tovšak so namreč po besedah sodnice Ksenije Kristl za obdobje med majem 2012 in majem 2013 prekinili izplačilo pokojnine, ker je bila direktorica in družbenica v podjetju Slavc, d. o. o., in zato naj ne bi bila upravičena do izplačila pokojnine. In čeprav je Tovšakova zaradi ustavitve starostne pokojnine vložila dve tožbi, je to storila prepozno, zato sta bili obe zavrženi. Šlo je za tožbo zoper odločbo, s katero so ji ustavili izplačilo starostne pokojnine in tožbo zoper odločbo, s katero so ugotovili lastnost zavarovanca. Sodnica se je čudila tudi tej tožbi, ki jo zdaj obravnava, s katero Tovšakova zahteva, naj se ji prizna pokojnina in prizna lastnost zavarovanca, in njo ter njenega pooblaščenca Rafaela Mohorka vprašala, ali vesta, da je pravnomočnost ustavno varovana kategorija.

Mohorko je pomenljivo odvrnil, da ni na pravosodnem izpitu in poudaril, da ta tožba ni bila zavržena, zato bo sodišče moralo o njej odločiti. Tovšakova je na sodišču povedala, da je o svojem primeru spraševala tudi na spletni strani Zpiza, kjer so ji menda zagotovili, da bo upravičena do pokojnine. Tovšakova je namreč le ena od mnogih s težavo, ki so jo spremembe zakonodaje prinesle za uživalce pokojnine, ki imajo dvojni status, torej so v pokoju, a zraven še vedno opravljajo dejavnost samostojnega podjetnika ali so družbeniki v podjetjih in hkrati poslovodne osebe.

Ni pa, kot je na sodišču poudarila predstavnica Zpiza, Tovšakova edina, ki ni mogla urediti svojega statusa. Če bi bila direktorica in družbenica v tem podjetju že prej v času delovnega razmerja, bi status namreč lahko uredila, delovno in socialno sodišče pa obravnava veliko tovrstnih tožb.

Niso ji priznali statusa zavarovanca

Ker je bila Tovšakova v spornem obdobju v priporu, ji niso priznali statusa zavarovanca. Vrednost neizplačanih pokojnin sicer znaša okrog 21.000 evrov. Sodnica je včeraj zadevo že zaključila in napovedala, da je zrela za razsojo, iz njenih besed pa je bilo razbrati, da gre za neutemeljen tožbeni zahtevek. Po njenih besedah bo v tem postopku le presodila zakonitost sporne odločbe. Mohorko je uveljavljal kršitve določb pravdnega postopka, ker sodišče ni izvajalo vseh predlaganih dokazov.