Hilda Tovšak zaradi bolezni ostala na Igu

Očitajo ji favoriziranje njenih varilcev za gradnjo šestega bloka.

Objavljeno
19. december 2014 15.49
Hilda Tovšak
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Nekdanja gradbena baronica Hilda Tovšak se ni pojavila na prvem sodnem naroku, kjer ji s kopico domnevnih pomagačev sodijo zaradi mešetarjenja z delovno silo pri gradnji Teša 6. Na Igu, kjer prestaja zaporno kazen, so jo zadržale zdravstvene težave, a se je strinjala s sojenjem v nenavzočnosti.

Sodni proces zoper Tovšakovo in druge se je začel eno leto in dva meseca po tem, ko nekdanja prva dama velenjskega Vegrada krivde na predobravnavnem naroku ni priznala. Harij Furlan in Luka Moljk iz specializiranega državnega tožilstva ji očitata nedovoljeno dajanje daril pri posredovanju tujih delavcev pri gradnji Teša 6, drugim obtoženim pa pomoč pri tem dejanju.

Prepričana sta, da je Tovšakova usmerjala domnevne sostorilce in Poljaku Mareku Konfiszu (krivdo je priznal v zameno za eno leto zaporne kazni, a v obliki dela v splošno korist), nekdanjemu direktorju podjetja Remak, obljubila nagrado, če bi za varilska dela pri gradnji bloka termoelektrarne zaposlil njene delavce. Konfisz je bil odgovoren za stike z Alstomom in je po obtožnici prejel okrog 1700 evrov ter bi, je izračunalo tožilstvo, dobil še najmanj 28.800 evrov oziroma dva evra na varilca z upoštevanjem, da bi 15 delavcev delalo 40 ur na teden.

»Zgolj poslovno sodelovanje«

Poleg Poljaka je krivdo avgusta lani priznal še Aleš Pangerc in se izvlekel z enako kaznijo, vsi drugi pa so krivdo zanikali. Ob Tovšakovi so se na zatožni klopi znašli še Aleš Mak, Darka Rudolf, Marjeta Karner Lukač, Matjaž Tovšak, Monika Mravljak, Uroš Plankar kot zastopnik družbe Terbo in Gregor Tovšak, zastopnik družbe Slavc. Zagovarjal se ni nihče, njihove zagovore iz preiskave pa je sodnica Vanja Verdel Kokol strnila v stavek, češ da je bilo to zgolj poslovno sodelovanje.

Sodnica je prvi narok pod streho spravila s kar nekaj težavami. Obtožena Karner Lukačeva je, denimo, zahtevala celo njeno izločitev, ki ji je pritrdil tudi zagovornik Tovšakove, odvetnik Boris Kanduti. To je sojenje prekinilo za skoraj eno uro.

»Postavili ste se na stran tožilstva,« je Karner Lukačeva očitala sodnici in to podkrepila s pričanjem ključne priče Ragiba Imširovića v okviru predobravnavnega naroka, ki da se je norčeval iz vprašanj obrambe. Imširović je marca letos resnično poskrbel za manjši šov v sodni dvorani. Za začetek je na sodišče prišel kar s policijskim spremstvom, saj da mu grozijo. Potem pa je na trenutke precej humoren način pojasnil, kako se je sestajal s Hildo Tovšak in imel pri sebi posebno snemalno napravo v obliki obeska, ki mu je dal ime Čamil.

Sodni senat je zahtevi za izločitev zavrnil, sodnica pa je kot vzroka navedla zavlačevanje in spodkopavanje avtoritete sodišča. Vendar to ni bil edini procesni zaplet, ki je sodnici nekoliko zagrenil dan. Plankarjev zagovornik Dejan Marković je, denimo, menil, da sploh ni pogojev za glavno obravnavo, saj je tožilstvo v tej zadevi poleg obtožnice vložilo tudi obtožni predlog, ki pa ga ne on ne Plankar nista prejela, čeprav je Plankar v njem omenjen.

Sodnica mu je pojasnila, da je sodišče o združitvi obeh postopkov že odločilo in da zdaj poteka enoten postopek na podlagi obeh obtožnih aktov. Da bi obravnavo preložila, ni pomislila niti ob pripombi zagovornika Karner Lukačeve Tomaža Bromšetu, ki je dejal, da njegova stranka ni prejela osnovne obtožnice.