Hiše Jureta Cekute danes niso prodali

Dražba je bila neuspešna, saj nihče ni vplačal varščine za nakup nepremičnine.

Objavljeno
05. julij 2012 10.21
Posodobljeno
05. julij 2012 10.21
Primož Škerl, Celje
Primož Škerl, Celje

Celje - Jure Cekuta si je nekaj manj kot 17.000 evrov dolga nabral pri Komercialni banki Triglav v stečaju, NLB, Zavarovalnici Triglav in zaradi neplačevanja preživnine. Kot je v medijih že pojasnil pred dražbo, mu je KB Triglav s hipoteko že zasegla umetniške slike, ki so bile tudi uradno ocenjene, a so nato izginile, zdaj pa bankirji ponovno uveljavljajo terjatev.

Glede preživnine naj bi šlo za nesporazum, preostalih dveh upnikov pa slikar ne omenja.

Lanskega novembra so cenilci izračunali, da je Cekutov polovični delež na objektu s pripadajočimi zemljišči vreden 481.400 evrov.

Po umetnikovih navedbah to ni razkošna vila, temveč hram kulture z galerijo in umetniškim ateljejem, ki ga je leta 1991 postavil z lastnim denarjem in odrekanjem. V dvorani celjskega okrajnega sodišča danes ni bilo dražiteljev. Sodnica Polona Kidrič je narok v nekaj minutah končala.

»Nihče ni dal vloge za novo cenitev, v spisu ni podatkov o vplačanih varščinah, kupcev ni, zato prva dražba ni uspešna.« Kdaj bo sodišče razpisalo novo, še ni znano, bo pa izklicna cena nižja za 20 do 30 odstotkov.

Na naslednjih dražbah se skladno z (ne)zanimanjem kupcev lahko še niža, na kar bržčas čakajo morebitni interesenti, vendar ne sme pasti pod polovico ocenjene vrednosti. Cekuta bo moral seči v žep tudi za sodne stroške in zamudne obresti.

Na sodišču ga ni bilo, na izid dražbe je počakal v mestu. Z novinarji se ni hotel srečati, je pa po elektronski pošti ponovil svoja stališča do nevoščljivosti, ki jo vzbuja hiša na Prekorjah, o metanju polen pod noge in umetniku, ki je v težkih trenutkih vselej prepuščen samemu sebi.