Hišne preiskave poslov NKBM zaključene

Kriminalistična preiskava se zdaj nadaljuje med drugim s pregledom in analizo zasežene dokumentacije.

Objavljeno
23. avgust 2012 12.03
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v obsežni preiskavi sumov nepravilnosti pri preteklem bančnem poslovanju Nove kreditne banke Maribor (NKBM) včeraj zaključili z izvajanjem hišnih preiskav v Sloveniji in na Hrvaškem.

Skupno 85 preiskovalcev NPU in policistov je v sredo na območju Maribora opravilo 12 hišnih preiskav pri pravnih in fizičnih osebah. Pri tem so bile za kratek čas pridržane tri osebe in vse tri v sredo tudi že izpuščene.

Po neuradnih podatkih so bili pridržani nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič, ki je banko vodil od maja 2005 do januarja letos, nekdanja članica uprave Manja Skernišak in nekdanji nadzornik v NKBM Ivan Vizjak.

Hkrati je v sredo kriminalistična preiskava potekala tudi na Hrvaškem, kjer je na območju Zagreba in Zadra potekalo šest hišnih preiskav, ki so se vse zvečer tudi zaključile.

Kot so za STA sporočili z Generalne policijske uprave, se danes kriminalistična preiskava nadaljuje z zbiranjem obvestil in poslovne dokumentacije, v nadaljevanju pa se bosta opravila pregled in analiza zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih podatkov, in sicer vse v smeri utemeljevanja sumov gospodarskih kaznivih dejanj.

Kot še navajajo na policiji, so preiskovalci v stalnem stiku s hrvaškimi kolegi, s katerimi poteka izmenjava informacij.

Domnevno sporno poslovanje bivšega vodstva NKBM, tako v upravi kot nadzoru, kriminalisti preiskujejo od začetka letošnjega leta, preiskava pa sega v leto 2006, je v sredo novinarjem povedal vodja preiskave na NPU Robert Slodej. Preiskava je usmerjena v preiskovanje sumov zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic in pa pranja denarja. Po prvih ocenah materialna škoda domnevnih kaznivih dejanj presega 30 milijonov evrov.

Neuradno preiskujejo nepremičninske posle NKBM in njenih hčerinskih družb na Hrvaškem.