Hišne preiskave v povezavi s holdingom Zvon 2

Iskanje dokazov za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. Odtujili za 19,2 milijona evrov premoženja

Objavljeno
24. februar 2015 13.25
PREISKAVE PRI ODVETNIKU PEČETU
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor – Po neuradnih informacijah so bile današnje hišne preiskave pri odvetniku Ljubu Pečetu povezane s preiskavami njegove vloge pri propadu holdinga Zvon dva. Tega je Peče vodil do stečaja.

Zjutraj so se kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada najprej oglasili na domu odvetnika Ljuba Pečeta v Pesnici pri Mariboru, pozneje pa so ga pospremili še do njegove pisarne na Partizanski cesti v središču mesta. Kot so sporočili kriminalisti NPU, v preiskavah iščejo dokaze, predvsem poslovne listine in elektronske podatke, »za dokazovanje kaznivega dejanja oškodovanja upnikov«.

Iz te izjave in iz neuradnih informacij je mogoče sklepati, da je preiskava povezana z jesensko akcijo kriminalistov, ko so v poslovnih prostorih holdinga Zvon dva v stečaju iskali dokaze o nezakonitih poslih vodilnih, s katerimi so ti pred upniki skrili premoženje holdinga in jih s tem oškodovali.

Sporen prenos lastništva Luke Zadar

Takrat so zasegli več dokumentacije v zvezi s podjetjem I. J. Storitve, prek katerega so nekoč vodilni v Zvonu dva in z njimi povezani sodelavci z zapletenimi poslovnimi manevri iz stečajne mase spravili lastništvo Luke Zadar, eno vrednejših naložb v premoženju holdinga Zvon dva. S tem so po podatkih NPU odtujili za 19,2 milijona evrov premoženja oziroma za toliko oškodovali upnike holdinga Zvon dva v stečaju.

Ob odhodu iz domače hiše Peče v družbi kriminalistov za novinarje ni dal izjave, prav tako ne ob prihodu v pisarno. Brez besed je bil tudi njegov odvetnik. Celo kriminalisti so se premeteno izognili novinarjem in mimo vhoda v poslovno zgradbo skrivaj odšli do avtomobilov, medtem ko je odvetnik Peče ostal v zavetju svoje pisarne.

Ljubo Peče je eden ključnih ljudi nekdanjega gospodarskega sistema mariborske nadškofije. Poleg tega, da je bil predsednik uprave holdinga Zvon dva, je tudi med ustanovitelji podjetja T-2, bil je nadzornik v podjetjih Mladinska knjiga založba in Cetis, član vodstva turistične agencije Alpetour in še nekaterih drugih podjetij.

Kot je za Delo povedala stečajna upraviteljica Zvona dva Vida Gaberc, z današnjšnjimi preiskavami ni seznanjena. Glede podjetja I. J. Storitve, prek katerega naj bi nekdanji vodilni Zvonu dva »izmaknili« lastništvo nad Luko Zadar, pa je povedala, da je v stečajnem postopku na dražbi terjatev do I. J Storitve prodala. Pol milijona evrov vredno terjatev je 25. novembra lani za 133.000 evrov kupil dražitelj Blaženko Mrkić. Po besedah Gaberčeve, ki je po sodni poti izpodbijala prenos lastništva Luke Zadar, gre za enega od delničarjev Luke Zadar.