Hrvaška: poškodovani turisti se z letalom vračajo v domovino

Voznik avtomobila albanske registracije je avtobus pred nesrečo skušal prehiteti, ko je ta nenadoma začel zavijati na cesti.

ned, 24.06.2012, 14:50; spremenjen: 19:03

Zagreb - Večina čeških turistov, ki so se poškodovali v sobotni tragični avtobusni nesreči na hrvaški avtocesti A1 Zagreb-Split, je danes s posebnim letalom češke vlade odpotovala domov. Na kraju nesreče je umrlo osem ljudi, 43 jih je bilo poškodovanih. Vzroki nesreče uradno še niso znani.

Direktorica gospiške bolnišnice Marija Vrkljan Ilijevski je danes povedala, da je zdravstveno stanje vseh 40 čeških turistov stabilno, medtem ko 13-letni dvojčici in 60-letna ženska, ki so jih zaradi hudih poškodb s hrvaškim vojaškim helikopterjem prepeljali v dve bolnišnici v Zagrebu, niso več v smrtni nevarnosti.

S posebnim letalom češke vlade so na zadrsko letališče prispeli tudi zdravniki in psihologi ter drugo zdravstveno osebje, da bi pomagali preživelim, zlasti pa tistim, ki so v nesreči izgubili svojce.

Iz bolnišnice v Gospiću so danes odpustili 35 čeških turistov, pet so jih še zadržali na zdravljenju. Tako je pozno popoldne na Češko poletelo 23 poškodovanih oseb, medtem ko so se ostali v domovino vrnili bodisi s svojci bodisi s pomočjo zavarovalnic, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Uradno vzroki sobotne hude prometne nesreče, ki se je zgodila nekaj pred četrto uro zjutraj, niso znani. Neuradno pa naj bi ji botrovala utrujenost voznika, ki je prav tako umrl v nesreči, povzema STA.

Sovoznik se okoliščin nesreče ne spomni, ker je spal. Je pa potrdil, da sta bila oba izkušana voznika z več kot 25 let delovne dobe za krmilom avtobusov.

Avtobus, ki ga je češka turistična agencija Atlas Adria najela od češkega podjetja JH Bus, je bil nov. Voznik avtomobila albanske registracije je policistom povedal, da je avtobus malo pred nesrečo skušal prehiteti, ko je ta nenadoma začel spreminjati smer in zavijati na cesti.

Preiskovalni sodnik je v soboto potrdil, da je avtobus peljal v smeri Splita in je pri 212. kilometru udaril v varnostno ograjo z leve strani, nato v prometno signalizacijo in se prevrnil.

Avtocesta A1 je bila na odcepu med Gornjo Ploča in Maslenico zaradi nesreče več kot dvanajst ur zaprta za ves promet. Kolone avtomobilov pa so bile dolge tudi 18 kilometrov.

Povezane novice

Osem mrtvih v nesreči češkega avtobusa na hrvaškem
23. junij ob 10:39
O razsežnosti nesreče priča tudi dejstvo, da so poškodovane v bolnišnici obiskali hrvaški ministri.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se