Hrvaška: poškodovani turisti se z letalom vračajo v domovino

Voznik avtomobila albanske registracije je avtobus pred nesrečo skušal prehiteti, ko je ta nenadoma začel zavijati na cesti.

Objavljeno
24. junij 2012 16.50
CROATIA-BUS-CZECH-CRASH
M. Č., Mo. B., ,Delo.si
M. Č., Mo. B., ,Delo.si
Zagreb - Večina čeških turistov, ki so se poškodovali v sobotni tragični avtobusni nesreči na hrvaški avtocesti A1 Zagreb-Split, je danes s posebnim letalom češke vlade odpotovala domov. Na kraju nesreče je umrlo osem ljudi, 43 jih je bilo poškodovanih. Vzroki nesreče uradno še niso znani.

Direktorica gospiške bolnišnice Marija Vrkljan Ilijevski je danes povedala, da je zdravstveno stanje vseh 40 čeških turistov stabilno, medtem ko 13-letni dvojčici in 60-letna ženska, ki so jih zaradi hudih poškodb s hrvaškim vojaškim helikopterjem prepeljali v dve bolnišnici v Zagrebu, niso več v smrtni nevarnosti.

S posebnim letalom češke vlade so na zadrsko letališče prispeli tudi zdravniki in psihologi ter drugo zdravstveno osebje, da bi pomagali preživelim, zlasti pa tistim, ki so v nesreči izgubili svojce.

Iz bolnišnice v Gospiću so danes odpustili 35 čeških turistov, pet so jih še zadržali na zdravljenju. Tako je pozno popoldne na Češko poletelo 23 poškodovanih oseb, medtem ko so se ostali v domovino vrnili bodisi s svojci bodisi s pomočjo zavarovalnic, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Uradno vzroki sobotne hude prometne nesreče, ki se je zgodila nekaj pred četrto uro zjutraj, niso znani. Neuradno pa naj bi ji botrovala utrujenost voznika, ki je prav tako umrl v nesreči, povzema STA.

Sovoznik se okoliščin nesreče ne spomni, ker je spal. Je pa potrdil, da sta bila oba izkušana voznika z več kot 25 let delovne dobe za krmilom avtobusov.

Avtobus, ki ga je češka turistična agencija Atlas Adria najela od češkega podjetja JH Bus, je bil nov. Voznik avtomobila albanske registracije je policistom povedal, da je avtobus malo pred nesrečo skušal prehiteti, ko je ta nenadoma začel spreminjati smer in zavijati na cesti.

Preiskovalni sodnik je v soboto potrdil, da je avtobus peljal v smeri Splita in je pri 212. kilometru udaril v varnostno ograjo z leve strani, nato v prometno signalizacijo in se prevrnil.

Avtocesta A1 je bila na odcepu med Gornjo Ploča in Maslenico zaradi nesreče več kot dvanajst ur zaprta za ves promet. Kolone avtomobilov pa so bile dolge tudi 18 kilometrov.