Hudourniško-štorska saga vendarle h koncu

Pred razsodbo glede goljufij, zaradi katerih je imela občina Štore tri leta blokirane račune, bodo zaslišali še tri priče.

Objavljeno
17. februar 2016 20.44
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Nekdanji podjetnik in lastnik družb Hudournik in Hudournik inženiring Stanko Zakelšek, nekdanji štorski župan Franc Jazbec in nekdanja vodja občinske uprave Irenca Ocvirk bodo morali zaradi domnevno nečednih poslov izpred petnajstih let, ki so Štore spravili na kolena, še vsaj dvakrat na celjsko okrožno sodišče.

Sodna saga se vleče že dve leti in pol, včeraj pa so po čakanju na oba sodnika porotnika zgolj brali listine. Obtoženi Zakelšek, Jazbec in Ocvirkova naj bi z goljufijami pridobili Zakelškovima družbama okoli 1,5 milijona evrov koristi, na drugi strani pa je bila občina oškodovana za okoli 2,1 milijona evrov. Vse se je dogajalo med letoma 2001 in 2004, ko sta Jazbec in Ocvirkova v imenu občine izdajala poroštva za posojila, ki jih je najemalo Zakelškovo podjetje. To je sicer gradilo infrastrukturo v občini.

Na eni izmed prejšnjih obravnav, ko je pričal izvedenec ekonomske stroke Drago Dubrovski, smo lahko izvedeli, da je bilo razmerje, kdo je komu kaj dolžan, konec leta 2000 drugačno. Takrat je občina Hudourniku dolgovala več kot 66 milijonov takratnih tolarjev, svoje dolgove je začela odplačevati precej pozno, družba Hudournik pa ji tudi ni zaračunala zamudnih obresti. Zakelšek je z občino sodeloval od osamosvojitve, pravi, da zaradi prijateljstva tudi za vse sploh ni izstavil računa. Med drugim tudi za cesto na Svetino ne, ker, kot je dejal, tako ali tako ni dobil plačanega, če bi izstavil račun, bi moral davek plačati sam. Dokaz, da je res gradil, pa je zgrajena cesta, je bil jasen Zakelšek.

Zgodba o poroštvih in ponarejenem zapisniku izredne seje občinskega sveta ni le dolgotrajna sodna saga, ampak je za tri leta ustavila občino. Ko so leta 2007 banke pri občini začele unovčevati poroštva, so Štore končale z blokiranim računom. Šele leta 2010 so se pod novim županom Miranom Jurkoškom dogovorili za rekapitulacijo dolgov.

Jurkošek je bil prav tako zaslišan na sodišču, saj je bil v času domnevnih kaznivih dejanj direktor komunale. Čeprav se je zdelo, da gre sojenje h koncu, ga bodo zaslišali še enkrat. Kot je dovolil sodnik Marko Brišnik, obtožena Irenca Ocvirk ni bila na vseh obravnavah, saj ji očitajo le eno kaznivo dejanje. Očitno pa bi bilo smiselno, da bi bila vsaj na tisti, ko so zasliševali Jurkoška. Njen odvetnik je namreč po tem, ko je slišal prebrano Jurkoškovo zaslišanje, ugotovil, da bi Jurkoška tudi sam rad še nekaj vprašal.

Naslednja obravnava bo 1. marca, poleg župana Jurkoška bodo zaslišali še dve priči, za vsak primer bo na voljo še vedno sodni izvedenec. Če bodo takrat končno opravili zaslišanja, lahko »že« 3. marca pričakujemo sodbo.