Igor Bavčar znova predlaga odlog kazni

Podržaj: Slovenski zaporski sistem zagotavlja ustrezno zdravstveno oskrbo vsem zaprtim osebam.

Objavljeno
28. januar 2015 13.40
Posodobljeno
28. januar 2015 20.00
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Nekdanji predsednik uprave Istrabenza bi moral po sklepu višjega sodišča začeti prestajati sedemletno zaporno kazen na Dobu v torek, a ga tam niso dočakali. Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) Jože Podržaj je pojasnil, da jih je že dopoldne Bavčarjev pooblaščenec obvestil, da njegova stranka kazni ne bo nastopila, ker je hospitaliziran, temu je priložil izvide in mnenje zdravstvene ustanove.

O tem so obvestili sodišče in s tem so, poudarja Podržaj, njihove pristojnosti končane, saj dokler Bavčar ne bo prišel na prestajanje kazni, UIKS nima pristojnosti, da bi, denimo, pred sobo v izolskem Medicorju postavili paznika oziroma policista. Da je Bavčarjevo zdravstveno stanje tako resno, da ni sposoben prestajati dosojene kazni v zaporu, pa zatrjuje direktorica Medicorja Metka Zorc, ki je za STA pojasnila, da o njegovem zdravstvenem stanju pri njej sodišče še ni poizvedovalo.

Podržaj o Bavčarjevem zdravstvenem stanju ne more soditi, ker za to ni pristojen, pravi in poudarja, da slovenski zaporski sistem zagotavlja ustrezno zdravstveno oskrbo vsem na prestajanju kazni, saj je sistem vključen v javno zdravstveno mrežo. »Zaprte osebe so deležne vseh zdravstvenih storitev – tako kot preostali državljani na prostosti. Ne gre za odstopanje od stalne prakse.«

»Ljudje prihajajo na prestajanje zaporne kazni v različnih zdravstvenih stanjih. Bili so že primeri, ko se je takoj po nastopu kazni začela hospitalizacija,« dodaja. Če bi se Bavčar v roku zglasil v zaporu, bi ga zdravniško pregledali (to je eden prvih postopkov ob sprejemu) in mu po potrebi omogočili ustrezno zdravstveno oskrbo ali tudi hospitalizacijo. Zdaj je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 22 zaprtih ljudi, od tega jih je 18 (devet zapornikov, devet pripornikov) nameščenih na forenzičnem oddelku mariborskega kliničnega centra, preostali štirje pa so hospitalizirani v drugih bolnišnicah (dva v novomeški, eden v ljubljanski in eden v Valdoltri).

Načrtovane spremembe

Podržaj je spomnil tudi na to, da je v pripravi sprememba zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki predvideva spremembe pri problematiki prekinjanja in odlaganja kazni v primeru zdravstvenih težav. »Predvideno je, da bi se pogoji zaostrili, edini možni vzrok za odlog prestajanja kazni bi bilo bolnišnično zdravljenje.« Na vprašanje v zvezi z nadaljnjim ravnanjem glede prestajanja kazni zapora na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnjujejo, da so jih iz zapora na Dobu včeraj obvestili, da se Bavčar v ponedeljek ni zglasil na prestajanje kazni.

»Sodišče bo v tem primeru ravnalo skladno z možnostmi, ki jih daje na voljo zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, o čemer pa v tej fazi ne moremo dajati več informacij zaradi interesa postopka,« skrivnostno odgovarjajo, o zadevi pa ni bil pripravljen govoriti niti Bavčarjev pooblaščenec Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin.

Kot je znano, je najprej okrožno in nato višje sodišče zavrnilo Bavčarjev predlog, da mu za pol leta odložijo začetek prestajanja zaporne kazni zaradi zdravstvenih razlogov. Bavčar bo poskušal sodišče o tem znova prepričati z novim predlogom, ki ga je njegov pooblaščenec v torek vložil na sodišče, a ta ne zadrži začetka prestajanja kazni, poudarjajo na sodišču.

»O prošnji bo sodišče odločilo v osmih dneh od njenega prejema oziroma od ugotovitve novih okoliščin, ki jih sodišče lahko preverja pred izdajo odločbe o odložitvi izvršitve kazni.« Bavčar svoje upe najbrž polaga tudi v zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil sredi septembra lani, a vrhovno sodišče o njej še ni odločilo.

Drago Menegalija je o obisku kriminalistov izjavil, da so se ti zglasili v Medicorju na podlagi odredbe za privedbo, vendar je niso mogli izvršiti, nadaljnji ukrepi pa bodo usklajeni z ljubljanskim okrožnim sodiščem.