Imate spletno stran? Skrbite zanjo!

Pred spletnimi zlorabami niso varna niti podjetja. Ta lahko z nevzdrževanjem spletnih strani ogrožajo obiskovalce.

Objavljeno
22. oktober 2013 15.10
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Na SI-CERT (Slovenian Computer Emeregency Response Team) dnevno beležijo primere zlorab na spletu, pred katerimi niso varna niti podjetja.

Ta s slabim vzdrževanjem ogrožajo obiskovalce, saj jih izpostavljajo okužbam z računalniškimi virusi, pa se tega morda niti ne zavedajo. Nepozornost lastnikov spletnih strani, nepridipravi izrabijo za postavitve lažnih spletnih strani, prek katerih želijo pridobiti gesla za različne storitve.

Na udaru so večinoma strani samostojnih podjetnikov, manjših podjetij in društev, ki za svoje spletne strani premalo, ali pa sploh ne, skrbijo.

Na SI-CERT so letos našteli že več kot 100 tovrstnih napadov. Večinoma se vdiralci poslužujejo t.i. phishing metode, ko napadalec izkoristi spletno mesto za postavitev njene lažne kopije in prek napadenega strežnika skuša ukrasti gesla uporabnikov. To je še posebno nevarno v primeru bank, saj komitenti ne ostanejo le brez gesla, ampak lahko tudi brez denarja.

Phishing pa ni edini način zlorabe. Nekoliko manj envaren za uporabnike je razobličenje oz. defacement, ko nepridipravi spletno mesto »grafitirajo« in na njem pustijo sporočilo ali podpis, ki je lahko osebne narave ali politično.

Spletna mesta, ki so jih lastniki zanemarili, lahko nepridipravi izkoristijo tudi za širjenje zlonamernih kod - virusov, trojanskih konjev in računalniških črvov. Na spletno mesto odločijo programsko kodo, ki nato prek dodatkov brskalnika okužijo uporabnikov računalnik. Okužbe imajo lahko za posledico krajo podatkov iz okuženega sistema, pa tudi finančno oškodovanje.

Zadnje leto dni je precej pogost napad virusa, ki uporabnikov računalnik zaklene in zahteva odkupnino. Tak primer je virus Ukash, ki od uporabnika zahteva plačilo globe pod pretvezo nelegalnega prenosa avtorsko zaščitenih vsebin. Ob zagonu se uporabniku na zaslonu prikaže lažno sporočilo slovenske policije, v katerem zahteva plačilo globe v višini 100 evrov, kot nadomestilo za storjene prekrške.

Na spletni strani Varni na internetu je moč najti napotke kako tovrsten virus odstraniti, na a SI-CERT pa ob tem opozarjajo, da na izsiljevanje nikakor ne pristanite, saj vaš denar ne bo šel za plačilo globe, ampak ga bo dobil avtor virusa.