Inšpektor ni kriv za postopek pri Türkovi gradnji

Pregon je ustavljen, gradnja je bila zakonita, a v neskladju s pričakovanji javnosti.

Objavljeno
12. januar 2016 23.19
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Nova Gorica – Gradbeni inšpektor Pavel Galjanič ni kriv zlorabe položaja v primeru črne gradnje Vitoslava Türka na Parecagu. Tožilka je namreč na včerajšnji glavni obravnavi po zaslišanju dveh prič in pregledu listinskih dokazov umaknila obtožni predlog.

Okrajna sodnica je tako izrekla zavrnilno sodbo. Inšpektorji sicer niso delali v skladu s pričakovanji javnosti, a to predvsem zaradi kadrovskih težav.

Galjanič je povedal, da se je včeraj prvič videl ali slišal z Vitoslavom Türkom, da so prijavo črne gradnje prejeli 2007., leta 2009 so jo evidentirali in leta 2012 uvrstili po pomembnosti na 183. mesto. Če bi šla po razporejenem redu, še danes ne bi bila na vrsti. Načelnik piranske upravne enote Ivan Seljak je povedal, da je v piranski občini le malo gradenj, ki bi bile povsem v skladu z gradbenimi dovoljenji in da imajo inšpektorji res veliko dela.

Umik obtožnega predloga je predlagal Galjaničev zagovornik Boštjan Penko, ki je dejal, da ni dokazov o krivdi, še manj o tem, da bi očitano dejanje zagrešil naklepno. Galjanič je imel na seznamu 653 primerov, ki bi jih moral rešiti, v povprečju lahko na leto reši po 40 primerov. Zato ni mogel biti kriv za razmere v gradbeni inšpekciji in za nerešene zadeve s področja črnih gradenj. Türkovo gradnjo je pod pritiskom medijev (in glavne inšpektorice) obravnaval celo prednostno. Türk je poudaril, da so za gradnjo imeli gradbeno dovoljenje in priznal, da so pri gradnji bila odstopanja, vendar ne takšna, za kakršna bi bile predvidene večje kazni. B. Š.