Inštruktor narekoval pravilne odgovore

V avtošoli Alfa-R kar po domače: inšpekcija odkrila nepravilnosti, inštruktorji in vodstvo na sodišču.

Objavljeno
20. november 2013 19.54
Ljubljana 7.5.2012, avto sola foto: Tomi Lombar
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – Prav v dneh, ko državo pretresajo izsledki policijske preiskave o spornem izdajanju prometnih dokumentov in nepravilnosti v kar petini slovenskih avtošol ter o kopici nevarnih voznikov na naših cestah, se je ena od šol voženj, v kateri so menda vse delali po domače, znašla na sodišču.

Avtošola Alfa-R, njen zastopnik Bernard Pintarič in strokovna vodja Bernarda Pintarič Tušar ter inštruktorji Milan Kučič, Milenko Erkić in Ivan Molan so obtoženi ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Očitajo jim, da so v avtošoli s sedežem v Novem mestu in poslovnima enotama v Krškem in Brežicah delali po domače, mimo vseh pravil in zakonov.

»Z inštruktorjem Kučičem sem se dogovoril, da ne bom hodil na teoretični del, teste pa sem pisal kar pri njem doma,« je inšpektorici Tadeji Savnik Ivanuša, ki je na podlagi anonimne prijave preiskovala domnevne nepravilnosti v avtošoli Alfa-R, povedala ena od prič, ki je vozniški izpit za avto opravljala v omenjeni avtošoli. Zdaj, tri leta pozneje, ko so se vodstvo in nekateri inštruktorji znašli na sodišču, je ista priča dejala, da je hodila na predavanja na sedež šole vožnje, kjer je pisala tudi teste.

Na vprašanje tožilke Mateje Roguljič, zakaj je v preiskavi govorila drugače, pa je priča povedala, da je inšpektorica čudno vprašala in priča vprašanja ni razumela. Vendar pa ta priča ni edina, ki je na sodišču spremenila mnenje. To bi lahko pripisali domnevnemu pritisku na priče, saj se je na ministrstvu za notranje zadeve oglasil moški in povedal, da vodstvo avtošole, ki je videlo zapisnik inšpektorice o zaslišanju prič, zdaj pritiska nanje, da morajo govoriti v prid avtošoli. Zagovornica obtoženih Marija Vrisk sicer trdi, da omenjeni moški ni verodostojna priča, saj je bil obsojen na zaporno kazen na škodo Bernarda Pintariča in je kazen že prestal.

Do izpita brez znanja CPP

Ko se je inšpektorica Tadeja Savnik Ivanuša z Inšpektorata RS za notranje zadeve pred tremi leti – takrat je ta problematika še spadala pod notranje ministrstvo, zdaj spada pod prometno – lotila raziskovanja domnevnih nepravilnosti v avtošoli Alfa-R, je poslala vabila 69 naključnim pričam, ki so v tistem obdobju opravljale vozniški izpit v omenjeni avtošoli. Poskušala je ugotoviti, ali so kandidati opravili teoretično usposabljanje v višini 40 pedagoških ur, kot so velevali predpisi. Anonimka je namreč namigovala, da tovrstnih usposabljanj ni, v dokumentaciji pa je bilo navedeno, da je bilo izobraževanje opravljeno.

Odgovori prič so bili šokantni. Priče so povedale, da teoretičnega usposabljanja niso imeli, da pa so denar za to usposabljanje dali kar na roko; nekatere priče so povedale, da je usposabljanje potekalo pet ur, nekatere, da je bilo nekajkrat po tri ure. Ena od prič je dejala, da so pisali teste dve uri in pol, druga, da na usposabljanje ni hodila, ampak je pri inštruktorju doma reševala republiške teste. Računa ni dobila, plačala je na roke.

Spet druga priča je povedala, da je z inštruktorjem v pol ure predelala knjigo cestnoprometnih predpisov in nato reševala test. Plačala je 40 evrov. Nekatere priče so povedale, da so del zneska plačale s položnico, del pa v gotovini na roke. Naslednja priča je s svojim podpisom jamčila, da je hodila na tečaj CPP, čeprav ni bilo res, a je podpis zahteval inštruktor. Da so bili inštruktorji zelo prilagodljivi, pa kaže primer priče, ki je povedala, da je izpitno polo reševala kar v avtu, pravilne odgovore pa ji je narekoval inštruktor.

Tudi vožnje bolj po kavbojsko

Inšpekcija je glede voženj ugotovila, da se podpisi istega kandidata, ki se mora po končani vožnji podpisati v karton, različni, kar bi lahko pomenilo, da so ponarejeni. V dnevniku razvida voženj pa so bile nekatere rubrike večkrat popravljene. Inštruktorji se izgovarjajo, da rubrike popravljajo zato, ker čakajo posameznega kandidata za vožnjo in vpišejo podatke v karton, potem pa tega kandidata ni. Pri inšpekcijskem pregledu dnevnika voženj enega od inštruktorjev sploh ni bilo in kljub pozivu, naj avtošola ta dnevnik dostavi pozneje, so iz avtošole sporočili, da tega dnevnika ni.

Prijava na policijo in odločba

Inšpektorica je o izsledkih oziroma ugotovljenih nepravilnostih obvestila policijo, skladno z zakonom o cestnem prometu pa je izdala odločbo, s katero je avtošoli Alfa-R odredila, da mora usposabljanje bodočih voznikov izvajati skladno z zakonom in v prihodnje inšpektorat obveščati o izvajanju posameznih usposabljanj. Ta odločba je pravnomočna in izvršljiva. Avtošolo pa je seznanila, da če ne bo upoštevala ukrepov, bo predlagala pristojnemu organu izbris iz registra.

Inšpektorica je povedala, da avtošola poslej redno javlja o tečajih CPP.

Postopek na sodišču, v katerem so se akterji avtošole Alfa-R znašli zaradi domnevnega ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, pa se po zaslišanju številnih prič bliža koncu.