Iskanje ubežnika Roberta Zavašnika se nadaljuje

Policija je po razpisu denarne nagrade prejela več informacij o iskanem, a jih še preverja.

Objavljeno
20. december 2013 16.50
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Letos mineva že osma obletnica od dogodka, ki je tri družine za vedno zavil v črno. Tragedija, ki se je zgodila na predbožični večer 2005, ko je pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah množica mladih do smrti poteptala tri mlada dekleta, ni pozabljena, krivec zanjo je na prostosti, Lipa pa ponovno vabi obiskovalce.

Čeprav je sodišče v kazenskem postopku odgovornost za tragedijo pripisalo Robertu Tomasu Zavašniku, lastniku in direktorju podjetja Roto, ki je v Lipi opravljalo gostinsko dejavnost, in ga 2009. zaradi povzročitve splošne nevarnosti obsodilo na pet let zapora, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost, ga pravnomočni sodbi navkljub v zaporu na Dobu niso dočakali. Ko je konec junija 2009 dobil poziv na prestajanje zaporne kazni, je pobral šila in kopita in se od takrat uspešno skriva pred roko pravice.

Odškodnina svojcem pokojnih deklet pravnomočna

O tem, kje je, se je v javnosti pojavilo več različnih informacij. Tako so ga videli v Umagu, kjer menda nemoteno posluje prek svojega podjetja Zavašnik, d. o. o., registriranega za opravljanje trgovinske in turistične dejavnosti, govorilo se je, da je v Nemčiji, kjer je bil v Münchnu rojen pred dobrimi 41 leti, in tudi v Franciji. A ga preiskovalcem kljub razpisani mednarodni tiralici in evropskem pripornem nalogu v štiri letih in pol ni uspelo izslediti, čeprav je policija zbrala »več informacij, na podlagi teh so bile opravljene številne operativne preverke tako na območju Slovenije kot tudi v tujini«, v sodelovanju s pristojnimi tujimi organi »je bila uvedena tudi posebna metoda iskanja target search«. A očitno brez želenega uspeha, saj je policija v začetku decembra objavila poziv javnosti in za informacije, ki bi pomagale pri prijetju ubežnika, ponuja celo denarno nagrado.

Na vprašanje, kako se je obrestoval poziv javnosti, so na policiji zelo redkobesedni. »Na podlagi našega poziva javnosti smo prejeli več informacij, ki so bile preverjene oziroma so še v fazi preverjanja. O sami koristnosti posameznih informacij pa zaradi operativnih razlogov ne moremo javno pojasnjevati,« odgovarja Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostjo za področje kriminalitete. A če policiji Zavašnika ne bo uspelo kmalu izslediti in prijeti, mu za zapahe sploh ne bo treba, saj bo izvršitev kazenske sankcije maja 2014 zastarala, pet let po pravnomočnosti sodbe.

Ne glede na to pa ga bodo pričakale pravnomočne sodbe za plačilo odškodnin. Višje sodišče je namreč v celoti potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je ugodilo tožbi svojcev umrlih deklet in jim prisodilo skupaj 205.553 evrov odškodnine (z obrestmi). To bodo morali plačati Zavašnik, njegovo podjetje Roto in varnostna družba Enigma Bagarič, za katere je sodišče ugotovilo, da so odškodninsko odgovorni za tragični dogodek. Sodba, po kateri morata Zavašnik in njegovo podjetje Roto Maši Gorenjec, ki je bila v prerivanju pred diskoteko hudo poškodovana, plačati 15.127 evrov odškodnine, pa je pravnomočna že lep čas.

Inšpektorji obiskujejo Lipo

Medtem ko se Robert Tomas Zavašnik uspešno skriva in očitno čaka na zastaranje izvršitve kazni zapora, je njegova mati Milena Zavašnik pred nekaj meseci ponovno zagnala Lipo (naslednjo zabavo napovedujejo za sredo večer). A kaže, da so najbolj vneti obiskovalci Lipe tržni inšpektorji, saj se v lokalu ponavlja dosedanja praksa, da posluje čez dovoljeni obratovalni čas (ta je sicer od 6. do 22 ure).

Tržni inšpektorat je od prejetja obvestila v letošnjem letu, da bo Lipa club začel ponovno obratovati, do danes tam opravil približno 20 nadzorov, skupaj s policijo pa so do 5. decembra ugotovili 31 prekrškov, za katere so pravni osebi Viro-Tim, d. o. o., in odgovorni osebi Mileni Zavašnik izrekli skupaj za 49.600 evrov glob. »Tržni inšpektorji so od takrat opravili še več nadzorov, a kršitev ni bilo, razen v enem primeru, kjer pa postopek ugotavljanja morebitne kršitve še poteka, zato vam podrobnejših informacij ne moremo podati,« odgovarja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Ker sta Zavašnikova oziroma Viro-Tim proti izrečenim globam vložila zahteve za sodno varstvo na prekrškovni oddelek ljubljanskega okrajnega sodišča, kazni še niso pravnomočne. V eni zadevi je sodišče že razsodilo prejšnji teden in je spis vrnjen na tržni inšpektorat, a ker sodba še ni vročena kršiteljema, nam podrobnosti niso razkrili.