Istrabenz: Bavčarju 7 let zapora, Šrotu slabih 6

Za kriva spoznana tudi Nastja in Kristjan Sušinski. Bavčar že napovedal pritožbo.

Objavljeno
19. julij 2013 08.03
brez naslova
Ba. P., Delo.si; Ju. P., kronika
Ba. P., Delo.si; Ju. P., kronika

Ljubljana - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se zaključuje sojenje zaradi sporne prodaje delnic Istrabenza. Boško Šrot in Igor Bavčar sta bila spoznana za kriva.

Prvi kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, drugi pa kaznivega dejanja napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja. Šrot je bil obsojen na pet let in deset mesecev zapora, Bavčar pa na sedem let.

Za kriva sta bila spoznana tudi Nastja in Kristjan Sušinski. Prvi bo moral za rešetke za tri leta in devet mesecev, drugi pa za tri leta in pol. Kristjan Sušinski je kriv kaznivega dejanja napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, medtem ko je sodišče Nastjo Sušinskega spoznalo krivega za kaznivo dejanje pranja denarja.

Sodni senat je vsakemu od obsojenih prisodil plačilo 35.000 evrov stranske denarne kazni. Bavčarju je naložil, da vrne nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev, Kristjan Sušinski pa mora po odločitvi senata vrniti 3,5 milijona evrov. Zaradi tega je prvostopenjsko sodišče do pravnomočnosti sodbe podaljšalo zavarovanje njunega premoženja.

Tožilec je na torkovi obravnavi sicer za Šrota in Bavčarja predlagal po osem let zapora in plačilo 35.000 evrov, za Nastjo Sušinskega štiri leta in šest mesecev zapora, za Kristjana Sušinskega pa pet let.

Obramba je za vse zahtevala oprostilne sodbe. Tudi vsi štirje so tekom sojenja večkrat zanikali, da bi storili očitana kazniva dejanja.

Tožilec z obsodilno sodbo zadovoljen

Tožilec Jože Kozina je po razglasitvi sodbe povedal, da je z obsodilno sodbo zadovoljen, o pritožbi na višino kazni pa bo razmislil, ko bo prejel pisni odpravek sodbe. Kozina je sicer izpostavil izjemno vodenje sodnega postopka predsednice senata Vladislave Lunder.

Kozina je še dodal, da je nadzorni svet v tem primeru ni opravil svojega dela: »Kar so delali, je sramota,« je povedal in dodal, da sicer tega postopka sploh ne bi bilo.

Zagovornik Igorja Bavčarja Marko Bošnjak je povedal, da ne vidi razlogov za takšno sodbo, tudi predsednica senata je po njegovih besedah bolj temeljito obrazložitev napovedala v pisnem odpravku sodbe. Je pa Bošnjak opozoril, da sodišče v enem delu ni sledilo tožilstvu, zaradi česar bi posledično po njegovem mnenju morala biti izrečena oprostilna sodba.

Igor Bavčar je pričakoval oprostilno sodbo in se bo na takšno odločitev sodišča pritožil. Pri tem višina kazni sploh ni pomembna, je dejal. Tudi on je opozoril, da sodišče tožilstvu, kjer je šlo za ugotavljanje škode za Pivovarno Laško, ni sledilo tožilstvu. Prepričan je, da bo na višjem sodišču dokazal svojo nedolžnost.

Boško Šrot je povedal, da vztraja pri svoji nedolžnosti. Povedal je, da je tako, kot dokaznega postopka sploh ne bi bilo, da pa so bila izpolnjena pričakovanja medijev in javnosti. Poudaril je, da je sodnica obrazložila le, zakaj tožilstvu v enem delu ni sledila, ne pa tudi, zakaj mu v preostalem delu je.