Istrabenz: sodišče zavrnilo predlog po izločitvi dokazov

Bavčarjev zagovornik je poudaril, da so dokazi, pridobljeni v davčnem postopku, nezakonito uporabljeni v kazenskem postopku.

Objavljeno
04. julij 2013 15.22
Sodišče Bavčar Šrot
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil predlog zagovornikov nekdanjih predsednikov uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, po izločitvi dokazov, ki so po njihovem mnenju nezakoniti. Šrot je prepričan, da je za pregon tajkunov v kazenskem postopku lahko uporabljeno vsako sredstvo, tudi nezakonito.

Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak je danes poudaril, da so dokazi, pridobljeni v davčnem postopku, nezakonito uporabljeni v kazenskem postopku. Po njegovem mnenju je tožilec Jože Kozina z njihovo uporabo v kazenskem postopku prekršil temeljne človekove pravice obtoženih. Zagovorniki so prepričani tudi, da so nezakoniti dokazi, ki jih je v ovadbi posredoval ljubljanski župan Zoran Janković.

Z utemeljitvijo odvetnika Bošnjaka se je danes strinjal tudi Šrot. »Kar se tiče nedovoljenega zbiranja dokazov, mislim, da je izredno pomembno, da se v kazenskem postopku zahteva higiena zbiranja dokaznega gradiva,« je poudaril. Po njegovem mnenju se zdi, kot da je v sojenju t.i. tajkunom dovoljeno vse.

Spregovoril je tudi o očitkih tožilstva, da naj bi Kristjanu Sušinskemu in Bavčarju pomagal pridobiti premoženjsko korist z oškodovanjem Pivovarne Laško. Ponovil je, da gre za neutemeljene očitke, saj sam ni imel razloga, da bi jima pomagal, prav tako pa tožilstvo po njegovem mnenju nima dokazov, da bi ga kdo k temu nagovarjal.

Senat je sicer zahtevo po izločitvi dokazov zavrnil. »Bistveno je, da iz spisa davčnega urada izhaja, da je v tem postopku dvakrat obvestilo tožilstvo,« je dejala predsednica senata Vladislava Lunder. Kot je pojasnila, so bile listine, ki se nahajajo v sodnem spisu, namreč pridobljene tekom hišnih preiskav leta 2009, in ne z davčnim nadzorom.

Na sodišče je bila sicer danes kot priča vabljena Bavčarjeva hči, Špela Bavčar, vendar pa na sodišče ni prišla, saj živi v tujini in ji vabilo ni bilo vročeno.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja sicer obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski. Sojenje bi se sicer po nekaterih napovedih končalo še ta mesec.