Ivana Zidarja sodišče tokrat pošilja v zapor

Sklep, s katerim je sodišče zavrnilo prošnjo Ivana Zidarja za odlog prestajanja kazni, še ni pravnomočen

Objavljeno
15. januar 2016 16.36
bsa Cista Lopata
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Dnevna hospitalizacija očitno ni razlog, da bi Ivanu Zidarju še tretjič odložili odhod za zapahe. Sodišče je namreč zavrnilo prošnjo nekdanjega prvega moža propadlega gradbinskega velikana SCT za ponovni odlog prestajanja 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Sodišče je Ivanu Zidarju odhod za zapahe odložilo že oktobra 2013 zaradi ugotovitev izvedencev, da so njegove zdravstvene težave takšne, da za prestajanje kazni ni in niti ne bo sposoben. Še preden se mu je iztekel odlog 1. oktobra 2014, je Zidar zaprosil za ponovno odložitev in sodišče mu je odhod v zapor prestavilo do 20. novembra 2015. Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete, ki je na zahtevo sodišča ugotavljala Zidarjevo zmožnost za odhod za zapahe, je namreč ugotovila, da zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata, saj da je njegovo zdravje še slabše, kot je bilo ob izdelavi prejšnjega mnenja. Mimogrede, Zidar je v tej kazenski zadevi vložil ustavno pritožbo, a o njej še ni odločeno.

Sprememba zakona

Sodišče je takrat ocenilo, da obsojeni izpolnjuje pogoj »hujše bolezni«, enega izmed razlogov, zaradi katerega skladno s takrat veljavnim zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij ni zmožen prestajati kazni zapora, moral pa je vsak mesec sodišču dostaviti zdravniško potrdilo o svojem stanju.

Zidarjev pooblaščenec, odvetnik Boštjan Podgoršek, je pred iztekom zadnjega odloga vložil novo prošnjo v Zidarjevem imenu (zdravje naj bi se mu še poslabšalo, ima menda dnevne hospitalizacije), a jo je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik 4. januarja zavrnil, sklep pa še ni pravnomočen. Na sodišču pojasnjujejo, da je bila odločitev sprejeta na podlagi celotnega spisovnega gradiva, presoja sodišča pa je glede na spremembo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij zožena, »saj sodišče po tej spremembi zakona presoja zgolj še to, ali se obsojenec nahaja v bolnišničnem zdravljenju«. Na naše vprašanje, ali je sodišče odredilo izdelavo novega izvedenskega mnenja, odgovarjajo, da je glede na spremembo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij ocenilo, »da pridobitev izvedenskega mnenja glede na spisovne podatke ni bila potrebna.«

Sprememba zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki velja od lanskega avgusta, določa, da se sme »obsojencu, ki je na prostosti, na njegovo prošnjo ali z njegovo privolitvijo na prošnjo ožjih družinskih članov, rejnika in skrbnika ali na predlog pristojnega centra odložiti izvršitev kazni zapora, če ni zmožen nastopiti kazni zaradi bolnišničnega zdravljenja«, medtem ko zakon hujše bolezni kot enega izmed razlogov za odlog ne našteva več. A sodišče očitno meni, da dnevna hospitalizacija ne zadostuje zakonskemu pogoju bolnišničnega zdravljenja, kot ga je imel v mislih zakonodajalec.

Kot je znano, je do spremembe zakona (nekateri so ga poimenovali tudi lex Bavčar) prišlo zaradi problematike izogibanja prestajanju zapornih kazni, najbolj pa je ta udarila lani z odlaganjem odhoda v zapor takrat obsojenega Igorja Bavčarja zaradi zdravstvenih razlogov (vrhovno sodišče je sicer obsodilno sodbo, po kateri bi moral Bavčar za zapahi v tako imenovani zadevi Istrabenz odsedeti sedem let, septembra lani razveljavilo).

»Pravnomočnost odločitve, s katero se zavrne prošnja za odlog prestajanja kazni, je nujna predpostavka za nastop kazni zapora, kar pomeni, da morebitna vložena pritožba zadrži izvršitev. V kolikor bo odločitev postala pravnomočna, se bo obsojeni dolžan zglasiti v pristojnem zavodu za prestajanje kazni zapora,« dodajajo na sodišču.

Ker pa je odvetnik Podgoršek prepričan, da je odločitev okrožnega sodišča napačana, jo izpodbija na višjem sodišču.

Kazenski postopki in stečaj

Proti Zidarju poteka več kazenskih postopkov, a se jih ne udeležuje ravno zaradi zdravstvenih težav, zaradi katerih mu je bilo tudi odloženo prestajanje zaporne kazni v Čisti lopati. Zaradi slabega zdravja se je »rešil« že petih kazenskih postopkov, v katerih je sodišče obtožbo zanj pravnomočno zavrglo. Odprta sta še dva postopka, eden je v fazi glavne obravnave, a sodišče obtožbo za Zidarja za zdaj ni zavrglo, v drugem primeru pa gre za sodno preiskavo, kjer pa je postopek zoper Zidarja izločen, a sodišče prav tako še ni sprejelo odločitve glede Zidarja.

Vprašanje Zidarjeve procesne nesposobnosti se pojavlja tudi v postopku njegovega osebnega stečaja. Na zahtevo stečajnega upravitelja SCT Leona Benigarja Tošiča je sodišče nad Zidarjem lani že začelo postopek osebnega stečaja, a je višje sodišče ugodilo Zidarjevi pritožbi in osebni stečaj razveljavilo, saj da prvostopenjsko sodišče ni izvedlo naroka (glavno obravnavo ugovora zoper osebni stečaj).

A medtem ko gre procesna nezmožnost v kazenskih postopkih Zidarju v korist, so odvetniki, ki ga zastopajo v osebnem stečaju, prepričani, da je sodišče ravnalo napačno, ko je štelo, da Zidar ni procesno sposoben sodelovati v postopku osebnega stečaja in mu je zato postavilo skrbnika, ki pa osebnemu stečaju ni ugovarjal.

Sodišče je sicer te dne dni razpisalo narok in ga tudi končalo, odločitev pa bo sporočilo pisno. A po neuradnih podatkih, ki so zaokrožili v javnosti, gre menda Zidar znova v osebni stečaj.