Iz hišnega pripora naravnost za rešetke

Martinu Cimpermanu sodijo za tri poskuse posilstva.

Objavljeno
16. oktober 2013 21.52
MIRNA NA DOLENJSKEM 12.10. 2011 odprtje novih bivalnih objektov Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Kamera. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Da je pravila hišnega pripora treba spoštovati, saj v nasprotnem primeru obdolženec pristane za zapahi, se je prepričal Martin Cimperman, ki mu sodijo zaradi treh poskusov posilstva. Zaradi kršenja določil hišnega pripora je že nekaj dni za rešetkami ljubljanskega pripora na Povšetovi.

Šišenski policisti, ki so nadzirali izvajanje hišnega pripora, so prvo kršitev ugotovili že 25. septembra, ko so Cimpermana sredi dneva našli sedeti na robu pločnika nasproti hiše, v kateri bi moral prestajati hišni pripor. Pojasnil je, da je šel na cesto, da bi počistil za psom, ki noče opraviti velike potrebe na dvorišču. Čez devet dni so ga policisti okrog petih popoldne znova našli zunaj stanovanjskih prostorov. Tokrat je sedel na škarpi ob garaži hiše, v kateri živi, in si odpočil od popravljanja kolesa z motorjem, ki je razstavljeno ležalo na tleh. Na vprašanje policistov, ali mu je dovoljeno biti zunaj hiše, jima je z nasmeškom odvrnil, ali mislita resno.

Nadaljnje postopanje policistov mu je dalo vedeti, da mislita zelo resno, saj sta ga takoj odpeljala pred dežurnega preiskovalnega sodnika. Ta je zanj zaradi kršenja določil hišnega pripora odredil »pravi« pripor. Čeprav mu je sodišče s sklepom izrecno prepovedalo oddaljiti se iz prostorov stanovanjske hiše brez posebnega dovoljenja sodišča, je to, kot se je pokazalo, storil že večkrat prej, ko je bil na dvorišču.

Naj spomnimo, da je prebivalce Ljubljane pred meseci razburila novica o spolnih napadih na štiri ženske konec lanskega leta oziroma aprila letos. Zaradi treh poskusov posilstva sodijo 32-letnemu Cimpermanu – dva poskusa posilstva je menda zagrešil 2. decembra lani v jutranjih urah na Reboljevi oziroma Hubadovi ulici za Bežigradom, ko je napadel starejši ženski, ena je bila stara 74 let. Ko so mu preiskovalci prišli na sled, so menda našli dovolj dokazov za sum, da je nekaj podobnega poizkusil že konec novembra lani, ko si je za žrtev izbral mlajše dekle v središču mesta. V vseh treh primerih so ga pri njegovem početju zmotili in pregnali mimoidoči.

Ko je bila 13. aprila okoli 5.30 v bližini Gospodarskega razstavišča na Linhartovi cesti v Ljubljani spolno napadena 23-letnica, je policija še istega dne kot storilca prijela ravno Cimpermana, ki ga je bilo tožilstvo le nekaj dni pred tem obtožilo treh poskusov posilstev, preiskovalni sodnik pa je zanj decembra lani odredil hišni pripor. Kot napadalca ga je na podlagi fotografij prepoznala tudi žrtev, zato so ga poslali v pripor, a je analiza DNK pokazala, da se zavarovane sledi ne ujemajo z njegovim DNK-vzorcem.

Cimperman se je zato lahko vrnil domov v hišni pripor, kmalu pa se je kot pravi napadalec na četrto žrtev za zapahi znašel 28-letni Dejan Brodar iz okolice Litije. Ta je avgusta na predobravnavnem naroku priznal krivdo, sodišče pa mu je za kaznivo dejanje spolnega nasilja na posebno poniževalen način in povzročitev hude telesne poškodbe izreklo tri leta in pol zapora.