Iz protesta se je ulegel kar v krsto

Silvo Mesojedec, ki spet gladovno stavka, si želi obiska pravosodnega ministra in vodstva zavarovalnice Wiener Städtische.

Objavljeno
18. maj 2015 16.46
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana – Nekdanji uslužbenec Semenarne Ljubljana oziroma njihove poslovalnice Kalia v Novem mestu Silvo Mesojedec od danes na pločniku pred Semenarno na Dolenjski cesti v Ljubljani spet gladovno stavka. Tokrat pričakuje od pravosodnega ministra osebno zagotovilo, da njegova tožba zoper nekdanjega delodajalca ne bo zastarala.

»Semenarna je glavni krivec za mojo kalvarijo, zato ne nameravam odnehati, dokler ne bodo izpolnjeni vsi pogoji za prekinitev stavke,« je včeraj za Delo povedal Silvo Mesojedec, ki spet odklanja hrano. Pravi, da je januarja letos minilo dve leti odkar je vložil kazensko ovadbo zoper nekdanje vodilne v Semenarni, a je vse skupaj še zmeraj v predkazenskem postopku, saj niso bile zaslišane še niti vse priče.

Zgodba se je začela, ko je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pred leti objavilo javni razpis za spodbujanje prezaposlitev in samozaposlovanja, za kar je bilo na voljo 72 milijonov evrov. Ker je tudi Semenarna Ljubljana želela pridobiti del tega denarja, saj je bil pogoj razpisa tudi prezaposlitev delavcev na drugo podjetje in ohranjanje delovnih mest za dobo enega leta, je Semenarna Ljubljana 146 delavce iz maloprodaje prezaposlila na podjetje Semfin, ki je bil njen delničar. Semfin je bil tako upravičen do pol milijona evrov državnega denarja, vendar se je ta denar postopno vsak mesec prelil v Semenarno Ljubljana.

Procesna napaka odvetniške pisarne

Mesojedec je lani po 38 dneh prenehal stavkati, saj je podjetje Semfin, ki ima sicer blokiran transakcijski račun, na podlagi razsodbe delovnega in socialnega sodišča njega vzelo nazaj v delovne razmerje. Obenem pa je Semfin pričakoval od vodstva Semenarne izpolnitev pogodbe (solidarnostna klavzula) o prenosu delavcev nazaj na Semenarno, česar pa slednji niso storili, čeprav je v pogodbi zapisano, da delavci lahko kadarkoli uveljavljajo varstvo svojih pravic na pristojnem sodišču. Toda delovno in socialno sodišče v Ljubljani, zunanji oddelek v Novem mestu, je v tožbi Mesojedca zoper Semenarno aprila lani odločilo, da je zamudil rok za vložitev tožbe za izplačilo plač. Mesojedec za zamudo krivi odvetniško pisarno Šribar, ki ga je v tem primeru zastopala.

Ker pa imajo slednji v primeru tako imenovanih procesnih napak sklenjeno zavarovanje po odgovornosti na zavarovalnici Wiener Städtische v Ljubljani, zdaj za plačilo triletnih plač v višini 72.000 evrov terja prav od njih. Na Wiener Städtische so nam pojasnili, da so prejeli Mesojedčev odškodninski zahtevek, da pa o njem še niso odločili, saj pričakujejo, da se do njega najprej opredelijo v Odvetniški zbornici Slovenije. Mesojedec pravi, da bo pred Semenarno ležal tako dolgo, dokler mu ne prideta obrazložit vzroke za nerazumno dolg kazenski postopek pravosodni minister Goran Klemenčič in direktor Wiener Städtische Michael Köpf. Od slednjega pričakuje odgovor, zakaj ne izplačajo denarja, kljub jasno obrazloženi razsodbi sodišča, ki dokazuje odvetniško napako.