S Škrlatice reševali alpiniste

Helikopter Slovenske vojske iz stene Škrlatice na varno prepeljal tri alpiniste.

Objavljeno
22. maj 2014 10.39
Posodobljeno
22. maj 2014 12.00
fon Čeha1
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Mojstrana − Štirje slovenski alpinisti so se v sredo namenili osvojiti drugo najvišjo slovensko goro Škrlatico, ki se dviga 2740 metrov nad morsko gladino. Eden izmed alpinistov se je že pri bivaku 4 odločil, da ne nadaljuje poti, in je na prijatelje čakal pri bivaku. Preostali trije so vstopili v steno, v kateri so bile po besedah načelnika GRS Mojstrana Jožeta Martinjaka razmere zelo spremenljive. Uspelo jim je priplezati do grebena, kjer so naleteli na ledene opasti, nadaljevanje ali sestop nista bila varna, zato so na pomoč poklicali gorsko reševalno službo.

Reševalci jih zaradi slabega vremena niso mogli takoj rešiti. »Pihal je veter in megla je že zapirala vrh,« je za Delo pojasnil Martinjak. Helikopter je tako na greben spustil dva reševalca, ki sta trojico alpinistov najprej spustila 150 metrov nižje, kjer so jih nato z vitlom dvignili v helikopter. Na poti v dolino so pobrali še četrtega člana, ki je čakal pri bivaku, in vse srečno ter nepoškodovane pripeljali v dolino.

Akcija je po Martinjakovih besedah trajala dobro uro. Kot je poudaril, so imeli vsi štirje primerno opremo, dva izmed njih pa sta bila tudi pripravnika v GRS. Kljub temu da smo že sredi maja, je bila sicer to prva letošnja reševalna akcija mojstranških gorskih reševalcev.