Iz zapisnika je skrivnostno nastala ovadba

Podkupnine. Bernard Bauer, priča na sojenju, trdi, da županskega kandidata Darka Sahornika nikoli ni kazensko ovadil.

Objavljeno
23. oktober 2014 19.04
Mateja Celin
Mateja Celin

Slovenj Gradec – Na sojenju Darku Sahorniku, nekdanjemu občinskemu svetniku in županskemu kandidatu, ki ga obtožnica bremeni prejemanja podkupnine, je včeraj pričala glavna priča – gradbinec Bauer, ki je domnevno tudi vložil kazensko ovadbo zoper Sahornika, to pa je na obravnavi presenetljivo zanikal.

»Jaz podkupnin ne dajem,« je na sodišču zatrjeval Bernard Bauer, ki je pričal, da je leta 2010 takratni mutski občinski svetnik Sahornik od njega zahteval dva odstotka provizije od prometa, ki ga je Bauer ustvaril pri poslovanju z občino Muta, za katero je opravljal dela zimske službe in letnega vzdrževanja cest.

»Sahornik me je poklical na svoj dom in mi rekel, da je pač tako, da mu vsak, ki dela za občino Muta, da dva odstotka od prometa. Rekel sem, da bo to težko, a je dejal, da bo imel denar za namiznoteniški klub, katerega predsednik je bil, zato sem privolil in mu enkrat dal 2000, drugič pa 3000 evrov,« je povedal Bauer.

Sahornik trdi, da je od Bauerja dobil samo 2400 evrov in denar predal igralcu kluba Darku Jamšku, ki pa je pred sodiščem dejal, da je denar dobil, a ne od Sahornika osebno. Bauer je potrdil, da je doniral tudi drugim društvom, a nikoli denarja, temveč je zanje brezplačno opravljal gradbena dela. Priznal je, da mu je Sahornik ob predaji denarja ponudil, da sestavita donatorsko pogodbo, a je Bauer to zavrnil, češ da noče oglaševanja.

Odločno je zanikal, da bi sam kdaj ponujal sponzorski denar klubom in stranki SDS, kot je na eni prejšnjih obravnav pričal eden od nekdanjih mutskih svetnikov. Bauer je tudi zanikal, da bi o Sahornikovi zahtevi po proviziji kdaj potožil komu drugemu kot takratnemu županu Borisu Kralju, in za neresnične označil trditve, ki sta jih v svojem pričanju navedla novoizvoljeni župan Mute in Sahornikov tekmec na volitvah Mirko Vošner ter svetnik Aleksander Ambrož. Oba sta trdila, da jima je Bauer povedal o Sahornikovih zahtevah.

Čeprav je menda prav Bauer leta 2012 sam prišel na policijo v Slovenj Gradec in podal kazensko ovadbo zoper Sahornika, je na sodišču to zanikal in dejal, da on Sahornika ni nikamor prijavil in da nikoli ni bil na policiji, ampak je k njemu v podjetje sam prišel kriminalist in ga zaslišal ter naredil zapisnik o zadevi, ki ga je Bauer tudi podpisal.

Podpisan dokument danes nosi naslov kazenska ovadba, na kateri temelji obtožnica, Bauer pa vztraja, da je šlo pri tem očitno za samoiniciativo kriminalista, ne pa njegovo prijavo. »Pred tem je nekdo, ne vem, kdo, na občini izvedel, da ta denar menda ni prišel v klub. Poklical me je župan Kralj, ali lahko potrdim to dejanje. Poklical je tudi Sahornika, ta je priznal, da je denar dobil. Ne vem, kako je policija to izvedela, a potem so se zglasili pri meni. Jaz tega nisem prijavil.« Bauer je še povedal, da po izročitvi denarja Sahornik od njega ni več ničesar zahteval.

Delal je tudi za Sahornika pri njem doma in glede tega dejal, da sta imela »čiste posle«, ker je Bauer sam to zahteval. Naredil je predračun, Sahornik je vse tudi poravnal, res pa je zahteval deset odstotkov popusta, ki mu ga je Bauer tudi dal. Gradbinec je prepričan, da ga je Sahornik po predaji denarja leta 2011 poskušal ovirati pri pridobitvi novega posla (koncesije) za vzdrževanje občinskih cest, kar pa je takratni član izbirne komisije Sašo Pavlič zanikal.

»Ko smo delali cesto, je Sahornik rekel, da me je treba nagnati, in zahteval razne popravke, čeprav je bila cesta dobro narejena. Mislim, da je bil proti temu, da bi bil jaz izbran v postopku javnega naročanja,« je dejal Bauer glede postopka leta 2011, na katerega se je zaradi izločitve svoje ponudbe tudi pritožil in bil v ponovljenem postopku vendarle izbran.

Sojenje se bo nadaljevalo konec novembra s pričanjem nekdanjega župana Mute Borisa Kralja, ki bo v sredo predal županovanje omenjenemu Mirku Vošnerju. Ta je v nedeljskem drugem krogu županskih volitev premagal Sahornika za pičlih 58 glasov.