Iz zapora v Zenici si želi za slovenske rešetke

Feliks Plohl se je dolgo izogibal prestajanju kazni zaradi umorov v Bosni, a na koncu le pristal v zloglasnem bosanskem zaporu.

Objavljeno
24. maj 2015 19.49
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Zapor v Zenici ne diši preveč Slovencu Feliksu Plohlu, ki tam od decembra lani prestaja kazen zaradi dvojnega umora in dveh poskusov umora, za kar je bil leta 1995 obsojen v Bihaću. Ljubljansko okrožno sodišče namreč odloča o njegovi prošnji, da se izvršitev kazni zapora prenese v domovino.

Kdo ve, kdaj bi Feliksa Plohla ujela roka pravice, če avgusta 2013 na Dunaju ne bi storil nove neumnosti in napadel prostitutke, zaradi česar so ga prijeli tamkajšnji policisti. Do takrat je bil namreč relativno varen. Bosna in Hercegovina je od Slovenije sicer zahtevala izročitev Plohla, a pri tem ni bila uspešna, ker med državama ni obstajal ustrezen sporazum. Na sodišču v Bihaću so pred časom namreč izvedeli, da je Plohl, ki je pred leti izginil, živ in najverjetneje v Sloveniji, zato so za njim leta 2010 razpisali mednarodno tiralico.

Tragedija na silvestrsko noč

Plohl z vzdevkom Fela je bil rojen decembra 1973 v Bihaću. Živel je v Sloveniji, nato pa se je med vojno na Balkanu vrnil v Bosno in Hercegovino, kjer je sodeloval v vojni. Predsednik sodišča v Bihaću Milan Marčetić je povedal, da se je zločin zgodil na silvestrovo, v noči na 1. januar 1994. Plohl je praznoval na bihaški Ulici Nijaza Salihodžića in je že nekaj popil, nato pa se je v bližini džamije sprl s tremi mladeniči, ki jim je zagrozil, da se bo vrnil z orožjem in jih vse pobil. Niso ga jemali resno, on pa je odšel in se vrnil z avtomatsko puško. Zlatan Lonić je komaj preživel strel v trebuh, hudo ranjen je bil tudi Mehmed Kahrić, ki je strelom poskušal ubežati. Stekel je proti bližnjemu lokalu, a ga je Plohl zadel v hrbet. Plohl je streljal naprej in ubil mladoletnega Merlina Bratića, ki z dogodkom ni imel nobene zveze in se je zabaval na dvorišču svoje hiše. Do smrti je ustrelil tudi Huseina Mušanovića, ki mu je prekrižal pot, je še povedal sodnik. Plohl je bil po besedah sodnika Marčetića obsojen zaradi dveh umorov ter dveh poskusov umora, leta 1995 so ga obsodili na osem let zapora. Sodnik se sicer ni spominjal, čemu tako nizka kazen, sklepa, da zaradi njegove mladosti.

A v tistem času so zapornike izpuščali iz zapora, da so branili svojo državo, tako je bil kmalu izpuščen tudi Plohl. Kot je prejšnji teden na javni seji v postopku za prenos izvršitve kazni zapora na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal predsednik senata Marjan Pogačnik, je bil Plohl za zapahi le od 20. julija 1995 do 4. avgusta istega leta, torej le 14 dni, nato pa so ga »zaradi neposredne nevarnosti vojne« izpustili iz zapora. Plohl se je takrat sicer s podpisom zavezal, da se bo po koncu vojne vrnil v zapor.

Vojna se je nato končala, sodba je 17. septembra 1997 postala pravnomočna, Plohl pa je izginil v neznano. V začetku leta 2009 je njegovo poroko na ljubljanskem gradu z Američanko Malekio Myele Skannal ovekovečil tudi Delov fotograf, novinarki Nedela pa je povedal, da se je okrog leta 2002 preselil v ameriško zvezno državo Kalifornijo. V Hollywoodu je nato spoznal svojo bodočo nevesto, s katero sta se skoraj zaletela pred restavracijo s hitro prehrano McDonalds, ko je ta stopila skozi vrata. Kot sta še povedala mladoporočenca, sta nato živela malo v Sloveniji in malo v Kaliforniji, pred poroko pa sta se odločila, da se bo nevesta preselila v Slovenijo.

Ko je opravil s prostitutko, jo je še oropal za 200 evrov

A življenje na svobodi se je za Plohla končalo avgusta 2013 na Dunaju pred tamkajšnjim zabaviščem Prater. Avstrijski mediji so poročali, da sta dva policista v civilu slišala krike 29-letne prostitutke Nevene I., do katere je stopil moški in se zanimal za njene usluge. Zavila sta proti javnemu stranišču, kjer jo je moški nato napadel, med pretepanjem pa ji je tudi ukradel torbico in zbežal. Policista sta moškega prijela, izkazalo se je, da gre za slovenskega državljana Feliksa Plohla, so poročali mediji.

Plohl je 8. oktobra 2013 nato stopil pred senat dunajskega deželnega sodišča in v zameno za dve leti zapora priznal krivdo. Priznal je očitke tožilstva, da je prišel v dunajsko četrt Leopoldstadt, kjer so dejavne prostitutke, in si izbral 29-letno Neveno I. Potem ko sta opravila, jo je v grmovju ob stranišču napadel in pretepel ter ji ukradel torbico z 200 evri, menda zaradi denarne stiske. Sojenje se je tako hitro končalo, Plohl pa se je odpovedal pravici do pritožbe, zato je sodba takoj postala pravnomočna. Tožilec Michael Schietz je takrat sicer napovedal, da bo zaradi krivega pričanja preganjal tudi Neveno I., saj je ta zanikala, da bi ponujala spolne storitve, in dejala, da se je le usedla na klop, nato pa jo je neznanec napadel in ji iztrgal torbico.

Ob izreku sodbe je predsednica senata Claudia Zöllner povedala, da je bil Plohl pred leti že obsojen zaradi hudega zločina, v mislih je imela seveda dogajanje v Bihaću, a mu ga zaradi časovne oddaljenosti ni štela kot oteževalno okoliščino. Mu je pa že takrat pojasnila, da se je zaradi mednarodne tiralice že začel ekstradicijski postopek.

Kot je bilo včeraj še slišati na sodišču v Ljubljani, je Plohl od lanskega decembra zaprt v kazensko-popravnem zavodu Zenica, zloglasnem bosanskem zaporu, saj so avstrijski organi ustregli bosanskim in jim Plohla po koncu prestajanja kazni v Avstriji izročili. Kazen mu poteče 5. maja 2021, sodišče pa je zaprosil za prenos izvršitve kazni v Slovenijo. Kot je včeraj na sodišču povedala njegova zagovornica Sandra Cico, so za to izpolnjeni vsi pogoji, sankcija pa je tudi primerna po našem kazenskem zakoniku, zato se mu lahko izreče enaka kazen. Sodišče bo svojo odločitev sporočilo pisno.