Iz zapora zbežal pred 60 leti

Britanec, ki je decembra leta 1955 pobegnil iz zapora, velja za najstarejšega zapornika na begu.

Objavljeno
05. januar 2016 11.11
*reu*MAN WALKS PAST SANGONERA PRISON IN MURCIA
Mi. K.
Mi. K.
London - Britanski zapornik John Patrick Hannan, ki je bil zaradi kraje avtomobila in napada na dva policista obsojen na 21 mesecev zapora, je 22. decembra 1955 po 30 dneh za rešetkami pobegnil na prostost. S pomočjo rjuh, ki jih je zvezal v vrv, je s sojetnikom Gwynantom Thomasom pobegnil čez zid zapora na britanskem otoku Isle of Portland.

Po pobegu sta vlomila v bližnjo bencinsko črpalko, kjer sta ukradla plašča, pivo in cigarete, nato pa sta pobegnila z otoka, ki se nahaja v Rokavskem prelivu. Thomasa so organi pregona prijeli 16 ur po pobegu, medtem ko se je za takrat 22-letnim Hannanom izgubila vsaka sled, poroča britanski spletni portal Daily Telegraph. Policija je prepričana, da se je moški vrnil na rodno Irsko.

Šest desetletij kasneje je Hannah še vedno na seznamu iskanih oseb, čeprav ni znano, ali je ubežnik sploh še živ. Oblasti podatkov o njegovi smrti nimajo, zato danes velja za najbolj uspešnega zapornika na begu.

Policisti so ga sicer v desetletjih po pobegu poskušali najti, vendar neuspešno. Leta 1998 je policija objavila javni poziv, v katerem je pozvala vse, ki bi karkoli vedeli o ubežniku, naj jih o tem obvestijo, ker niso dobili nobenih uporabnih informacij, so ubežnika prenehali aktivno iskati.