Izčrpaval podjetja in za seboj pustil samo dolgove

Obtožen, da je povzročil stečaj z goljufijo in oškodoval upnike.

Objavljeno
06. marec 2018 16.29
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana - Nekdanji lastnik domžalske Tosame Boštjan Nagode, ki se na ljubljanskem okrožnem sodišču zagovarja zaradi oškodovanja propadle tiskarne Schwarz, na predobravnavnem naroku krivde ni priznal. S tožilstvom pa se je pogodil tretjeobtoženi, celjski pravnik Boris Karlovšek.

Specializirano državno tožilstvo je 58 strani dolgo obtožnico, povezano z oškodovanjem tiskarne Schwarz, pripravilo zoper tri fizične osebe, in sicer Boštjana Nagodeta, njegovo sestro Tanjo Nagode in celjskega pravnika Borisa Karlovška, ter zoper pravni osebi Dominanca, družba za upravljanje s podjetji, in Schwarz Print, tiskarska dejavnost.

Boris Karlovšek je vpletenost v oškodovanje tiskarne Schwarz na predobravnavnem naroku priznal in se pogodil s tožilstvom. Zaradi dveh kaznivih dejanj ponarejanja in uničenja listin je bil obsojen na tri mesece zapora. Od sredine novembra 2016 je sicer že na Dobu, kjer prestaja enotno kazen štirih let in dveh mesecev zapora. Zaradi podobnih gospodarskih zgodb je nekoč veljal za pogrebnika podjetij, saj naj bi propadlim podjetnikom pomagal pri ugašanju zadolženih družb, trenutno pa je še v treh kazenskih postopkih na sodiščih v Ljubljani in Celju.

Zavlačevanje postopka

Poleg Boštjana Nagodeta, ki je zdaj kot komercialist zaposlen v podjetju Schwarz Print, je pomoči pri oškodovanju podjetja obtožena njegova sestra Tanja Nagode. O obtožbah tožilstva se še ni izrekla, saj so predobravnavni narok zanjo prestavili. Kljub temu da je prejela vabilo na glavno obravnavo že januarja, je šele tik pred zdajci, 1. marca, pooblastila zagovornico, ta pa v nekaj dneh ni mogla proučiti obtožnice. Čeprav gre, je menila sodnica Mojca Kocjančič, za očitno zavlačevanje postopka, je zanjo razpisala nov predobravnavni narok na začetku aprila. Takrat bodo določili tudi datum glavne obravnave za Nagodeta.

Zoper njega, je sam pojasnil na sodišču, tečejo še trije postopki. Pred sodnico Kocjančičevo in senatom se bo zagovarjal zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov in povzročitve stečaja z goljufijo, oboje je povezano s tiskarno Schwarz. Na to je že leta 2013 opozoril Štefan Ščap, stečajni upravitelj tiskarne, ko je v tem primeru vložil kazensko ovadbo. Policija in specializirano državno tožilstvo sta v predkazenskem postopku zbrala dovolj dokazov, da je bila leta 2015 vložena obtožnica.

Upniki oškodovani za več milijonov evrov

Zgodba se je začela leta 2011, ko je bil Nagode, po izobrazbi je sicer grafični tehnik, lastnik tiskarne Schwarz, vendar mu je grozila zaplemba lastništva, saj je Tomaž Kos, stečajni upravitelj MKT Printa, proti njemu vložil skoraj deset milijonov evrov vredno odškodninsko tožbo. Čeprav je bil delež v tiskarni Schwarz zaradi tožbe »zamrznjen«, je Nagode svoje premoženje s spretnim manevrom prenesel na novoustanovljeno podjetje Schwarz Print. Tiskarski obrat, ki je bil po nekaterih ocenah vreden 841.000 evrov, je prodal pod ceno, za vsega 30 tisočakov. Prenesel je tudi zaloge materiala, terjatve, obveznosti do dobaviteljev in prezaposlil delavce, tako da so tiskarni Schwarz ostale finančne obveznosti do bank. Tiskarna je končala v stečaju, v katerem so upniki na začetku prijavili za 23 milijonov evrov terjatev, skupna vrednost premoženja pa je bila le 785.000 evrov. Tožilstvo v obtožnici, ki jo bodo prebrali na glavni obravnavi, neuradno meni, da so bili upniki oškodovani za 4,7 milijona evrov.

Toda sledi denarja ne kažejo le izčrpavanja tiskarne Schwarz, podobna je tudi zgodba z Nagodetovo najpomembnejšo naložbo, Tosamo. Prevzel jo je leta 2008 in za to najel okoli 22 milijonov evrov posojil, po prevzemu pa ta prenesel na Tosamo. Podjetje je zdaj po podatkih Ajpesa v lasti Tanje Nagode in TB investicij, družbe za upravljanje s podjetji, kjer je kot družbenica spet vpisana Nagodetova.

Na podlagi odredbe o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem skoraj 400.000 evrov premoženjske koristi je tožilstvo v drugi polovici leta 2015 vpisalo plombo na premoženju Tanje Nagode. Ta je lastniško povezana tudi s Schwarz Printom, ustanovljenim leta 2009. Podjetje ima dva družbenika: Nagodetovo in družbo Dominanca. Lastnik Dominance pa je podjetje Donzil, ki je bilo leta 2011 ustanovljeno na Deviških otokih. Prav tja naj bi po nekaterih ocenah vodile sledi denarja, ki ga je Boštjan Nagode izčrpal iz podjetij.

Nagode je sicer po lastnih besedah brez kakršnegakoli premoženja in je uspešno zaključil osebni stečaj.