Lažni policist nad mladoletnice

Kriminalisti so v nekaj dneh po prijavi izdelali fotorobota in delikventa, ki se je izdajal za policista v civilu, tudi prijeli.

Objavljeno
24. november 2014 12.52
dja/nadlegovanje
Dejan Karba, kronika
Dejan Karba, kronika

Murska Sobota - Lažni policist, ki mu grozi več let zapora, bo v priporu mesec dni. Ker obstajajo razlogi za sum, da je osumljeni moški tovrstna dejanja storil tudi že v preteklosti, soboška policija naproša vse morebitne oškodovanke, da podajo prijavo na najbližji policijski postaji ali na telefonsko številko 113.

Kriminalisti iz sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so v sodelovanju s policisti omenjene policijske postaje kazniva dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, spolnega nasilja ter več kaznivih dejanj lažnega izdajanje za uradno ali vojaško osebo pričeli obravnavati prejšnji teden.

Osumljeni enaindvajsetletni moški se je namreč prejšnji ponedeljek v večernih urah (med 18.30 in 21.00) v soboškem mestnem parku in v njegovi okolici predstavljal s ponarejeno, doma narejeno policijsko izkaznico, izbrane žrtve - mladoletnice pa je skrbno preiskal oziroma je od njih zahteval, da mu pokažejo predmete, ki jih imajo pri sebi. Mladenke so kasneje na policiji povedale, da so takrat, ko jih je lažni policist ogovoril, menile, da gre dejansko za policista, ki svoje naloge opravlja v civilnih oblačilih.

Na podlagi obvestil in pričanj oškodovank - dve med njimi je enaindvajsetletnik tudi spolno napadel - so soboški kriminalisti opravili več ogledov krajev kaznivega dejanja, izdelali so tudi fotorobota. Ko so fotorobotu podobnega osumljenca fizično prijeli, so ga oškodovanke prejšnji četrtek tudi prepoznale. Policisti so lažnemu policistu zato takoj odvzeli prostost, dan kasneje pa je bil osumljenec s kazensko ovadbo vred priveden k preiskovalni sodnici. Ta je za delikventa odredila pripor, kjer bo ostal mesec dni.

Osumljenec je osumljen dveh kaznivih dejanj izdajanja za uradno osebo, kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let ter kaznivega dejanja spolnega nasilja. Grozi mu več let zapora, saj je za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 5 let, predpisana kazen tudi do 15 let zapora.