Jaklič zanika vse očitke iz obtožnice v zadevi Vzajemna

Obtožnica ga bremeni, da je preplačal naročene storitve pri S&T Slovenija, od njih pa v zameno dobil več kot 550.000 evrov.

Objavljeno
12. oktober 2015 14.17
SLOVENIJA LJUBLJANA 08.12.2011 MARKO JAKLIC DIREKTOR LJUBLJANSKIH LEKARN FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Nekdanji predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je v današnjem zagovoru zanikal očitke iz obtožnice, ki ga bremeni zlorabe položaja in pranja denarja, piše Slovenska tiskovna agencija. Trdi, da ni sodeloval pri poslih ali pripravi oziroma sklepanju pogodbe med Vzajemno in podjetjem S&T, na vprašanja tožilstva pa ni bil pripravljen odgovarjati.

Obtožnica Jakliča bremeni, da je kot prvi mož Vzajemne preplačal naročene storitve pri S&T Slovenija, od njih pa v zameno dobil več kot 550.000 evrov. Šlo je za posel vzpostavitve lastnega informacijskega sistema Vzajemne. Denar je domnevno potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini in pozneje na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu podjetja M-Kontakt, čigar lastnik je bil Marko Jaklič. Podjetje je bilo po oceni preiskovalcev ustanovljeno z izključnim namenom pranja denarja Vzajemne, ki ga je nato prelilo v nepremičnine na Korčuli.

Jaklič je po navedbah STA danes zanikal, da je podjetje M-Kontakt ustanovil zato, da bi prek njega lahko izvedel kaznivo dejanje. »Ali je logično, da bi ga v tem primeru ustanovil transparentno na svoje ime?« je vprašal. Zatrdil je tudi, da se je z nakupom nepremičnin na Hrvaškem ukvarjal, še preden je postal član ali predsednik uprave Vzajemne. Zaradi poslov z nepremičninami je leta 2004 na Hrvaškem tudi ustanovil podjetje M-Kontakt. Kot slovenski državljan v takratnih političnih razmerjih med Slovenijo in Hrvaško namreč ni mogel kupiti nepremičnine na Hrvaškem in je vpisati na svoje ime v zemljiško knjigo. Ker je kupil več nepremičnin, je tveganje postalo preveliko, zato je na Hrvaškem ustanovil podjetje.

Podjetje M-Kontakt pa se je po Jakličevih navedbah znašlo v poslih s S&T po tistem, ko je prek M-Kontakta začel delati njegov brat, Boštjan Jaklič. Ta je deloval prek M-Kontakta na projektih v tujini, saj ni hotel biti viden, ker je bil takrat regionalni direktor v podjetju Hewlett-Packard, piše STA.

Jaklič, ki je bil predsednik uprave Vzajemne od junija 2003 do 2007, je še dejal, da je takrat na Vzajemni vodil številna področja, področje informatike in investicij pa ni bilo v njegovem delokrogu. Tako tudi ni bil navzoč na sestankih, kjer so se dogovarjali za posle na tem področju, dodaja STA. Spomni se, da sta za vzpostavitev informacijskega sistema Vzajemne prišli dve ponudbi podjetij Marand in S&T in da je bil Marand občutno dražji. A kot trdi, se ni dogovarjal o tem poslu, ki je bil sicer sklenjen leta 2004. »Glede operative se nisem ukvarjal z ničimer. Nisem odobraval niti plačil, kaj šele preplačil,« je poudaril.

Na vprašanja tožilstva Jaklič ni bil pripravljen odgovarjati, je pa nekaj zadev pojasnil sodniku, piše STA. O skici v njegovem zvezku, ki menda nakazuje tok denarja od Vzajemne do nepremičnin na Korčuli, je dejal, da med sestanki zmeraj riše miselne vzorce, saj si tako lažje zapomni vsebino. Skice se po vsem tem času točno ne spomni, je pa dejal, da je s tem miselnim vzorcem hotel razčistiti s svojim bratom, ali bi se lahko zaradi njegovih poslov s S&T znašel pod očitki, s katerimi se sooča danes.

Na vprašanje, od kod mu premoženje za nakup nepremičnin, tudi če ni tega denarja dobil prek M-Kontakta, pa je dejal, da je tudi pred prihodom na Vzajemno dobro zaslužil. Že v času, ko je bil študent, je imel svoj s. p., takrat je včasih celo bolje zaslužil kot njegova mati.