Janković bo dobil povrnjeno globo

Država mora vrniti 2500 evrov, ki jih je plačal, ko je še vodil Mercator.

Objavljeno
29. januar 2015 17.52
Zoran Janković 04.decembra 2014
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Pričakovano je ljubljansko okrajno sodišče Zoranu Jankoviću prisodilo 2500 evrov, kolikor je s tožbo terjal od države zaradi plačila globe zaradi prekrška po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence v času, ko je še vodil Mercator. O zakonitih zamudnih obresti pa bo odločilo višje sodišče.

Tožba, ki jo je zoper državo vložil sedanji ljubljanski župan Janković, se nanaša še na čas, ko je bil predsednik uprave Mercatorja. Janković in Mercator sta na podlagi pravnomočne odločbe agencije za varstvo konkurence pred leti plačala globo zaradi kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence: Mercator je odštel 25.000 evrov, predsednik uprave družbe pa 2500. Kljub plačilu sta se nato z zahtevo za varstvo zakonitosti obrnila na vrhovno sodišče, to pa je postopek o prekršku ustavilo, saj je še pred odločanjem o zahtevi za sodno varstvo pregon absolutno zastaral.

Mercator in Janković sta zato zahtevala od državnega pravobranilstva vračilo plačane globe, a ker se pravobranilstvo s tem ni strinjalo, sta vračilo terjala s tožbama. Okrožno sodišče, ki je obravnavalo tožbo Mercatorja, se je najprej ukvarjalo z vprašanjem, ali je zakon o prekrških v delu, ki govori o odškodninah, sploh skladen z ustavo. Predvideva namreč povračilo globe le v primerih, ko se pokaže, da očitano dejanje ni bilo prekršek, ali če storilec za prekršek ni odgovoren, ne pa tudi v primerih zastaranja, zato je okrožno sodišče ustavnemu predlagalo oceno ustavnosti zakona o prekrških.

Ustavno sodišče je oktobra lani sklenilo, da gre za neskladje, zaradi česar je državnemu zboru naročilo, naj v letu dni popravi zakon, do takrat pa imajo vsi, ki jim je prekrškovni postopek pred dokončnim epilogom zastaral, a so že poravnali globo, pravico do odškodnine. Na podlagi takšne odločitve sta tako Mercator kakor Janković upravičena do povrnjene globe.

Okrožno sodišče je v primeru Poslovnega sistema Mercator, d. d., že razsodilo oktobra lani in v celoti ugodilo zahtevku Mercatorja. »Sodba je v delu, ki se nanaša na glavnico in plačilo zakonskih zamudnih obresti od 13. oktobra 2014 naprej ter glede plačila stroškov postopka, pravnomočna, v delu, ki se nanaša na plačilo zakonskih zamudnih obresti od 29. januarja 2010 do 13. oktobra 2014, pa je Republika Slovenija vložila pritožbo na višje sodišče,« pojasnjujejo na državnem pravobranilstvu.

Okrajno sodišče je v celoti ugodilo tudi tožbenemu zahtevku Jankovića glede zahtevanih 2500 evrov. »Sodba je v delu, ki se nanaša na glavnico, pravnomočna, zoper del izreka sodbe, ki se nanaša na plačilo zakonskih zamudnih obresti, pa je Republika Slovenija vložila pritožbo na višje sodišče,« še dodajajo na pravobranilstvu.

Po prepričanju pravobranilstva pripadajo Jankoviću zgolj obresti od lanskega 13. oktobra, medtem ko tožnik vztraja pri obrestih od 30. januarja 2010, saj da tako izhaja iz odločbe ustavnega sodišča in ne nazadnje sodbe okrožnega sodišča v primeru Mercatorja (ta, kot omenjeno, še ni pravnomočna).