Janković in Brodnjak v zadevi Niš zanikala krivdo

Skupaj z Mitjo Marinškom in Borisom Milevojem so si domnevno pridobili 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Objavljeno
18. junij 2015 18.51
Župan Zoran Janković podpisal koalicijski sporazum z Desusom in SD-jem v Ljubljani, 23. marca 2015
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković in nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak nista priznala krivde za očitana kazniva dejanja. Tožilstvo jima skupaj z Mitjo Marinškom in Borisom Milevojem očita, da so si z zlorabo položaja, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center, pridobili protipravno premoženjsko korist 100.000 evrov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in soobtožence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center. Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo tudi Marinška, Brodnjaka in Milevoja. Preiskava je bila končana 27. septembra 2013, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe.

Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi bili prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist 100.000 evrov.

Za tožilstvo posel s ciprsko družbo le navidezen

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške in še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij. Tožilstvo meni, da je šlo pri pogodbah s ciprsko družbo le za navidezen posel, zato je bilo plačilo neutemeljeno.

Obramba nasprotuje izločitvi postopka zoper Marinška

Na sodišče je od obtoženih včeraj prišel le Brodnjak, Jankoviča zaradi nesporazuma z njegovim zagovornikom ni bilo, prav tako na sodišče ni bilo Milevoja. Že na prejšnjem naroku v začetku aprila se sojenja ni udeležil prvoobtoženi Mitja Marinšek, njegovo odsotnost pa je opravičilo v spis vloženo zdravniško poročilo, iz katerega izhaja, da se zaradi resnih zdravstvenih težav ni sposoben odzvati povabilu sodišča. Sodnica Nina Drozdek Draganič je imenovala sodnega izvedenca medicinske stroke, ki je v izvedenskem mnenju ugotovil, da Marinšek trajno ni sposoben udeležbe na obravnavah. Sodnica je zato postopek zoper njega izločila.

Sodišče je tako predobravnavni narok izvedlo le za ljubljanskega župana Jankovića in njegovega nekdanjega sodelavca Brodnjaka. Janković je po svojih pooblaščencih vložil ugovor na obtožnico, kar pomeni, da krivde ne priznava, Brodnjak pa je sodišču najprej dejal, da je njegova vloga pri tej zadevi le kolateralna škoda, in odločno povedal, da krivde ne priznava.

Tožilec Jaka Brezigar je nato nanizal nekaj novih dokaznih predlogov, nanje pa se je odzval Jankovićev zagovornik, odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin, in pripomnil, da se obramba ne more znebiti občutka, da tožilstvo širi očitke ter za vsako ceno išče dlako v jajcu. Protestiral je tudi proti izločitvi postopka zoper Marinška, saj, kot je dejal, iz izvedenskega mnenja ne izhaja, da bi bil Marinšek trajno nesposoben za udeležbo na sojenju. Z njegovo izločitvijo bodo soobtoženim kršene pravice do obrambe. Glavna obravnava se bo začela 25. avgusta.