Janša o zadevi Patria: Tožilstvo nadaljuje pravljičarstvo

V podporo Janši se je zbralo približno 150 ljudi. Na sodišče so ga pospremili poslanski kolegi.

Objavljeno
19. marec 2014 07.37
Posodobljeno
19. marec 2014 07.37
brez naslova
An. B., Z. P., notranja politika, M. Č., Delo.si
An. B., Z. P., notranja politika, M. Č., Delo.si

Današnja javna obravnava primera Patria na višjem sodišču verjetno še ne bo prinesla končne odločitve. Te sicer ni mogoče izključiti, pravi predsednik višjega sodišča Anton Panjan, »a glede na prakso višjega sodišča je odločitev večinoma znana z izdajo pisne odločbe«.

Podrobnosti o poteku javne obravnave bodo znane danes, ko bo pred javnost stopil tričlanski senat višjega sodišča v Ljubljani.

***

13:30 Janez Janša v kavarni hotela, nasproti sodišča, nadaljuje pogovor z odvetniki. Pridružili so se mu tudi predstavniki stranke. Zbrani pred sodiščem pa se počasi razhajajo.

13:25 Od prihodu iz sodne dvorane se je razleglo navdušenje. Ko je Janez Janša izstopil, so mu zbrani vzklikali »Heroj«, mu podeljevali cvetje ter zastavice.

13:19 Senat je končal z današnjo razpravo.

11:30 Med čakanjem podporniki Janše razvijajo zastavo, prepevajo slovensko himno in vzklikajo: »Janša, Janša!«

Vztraja pa tudi skupina, ki vsakemu vzkliku doda: »V zapor, v zapor!«

9:48 Sodišče ima na podlagi zakona o kazenskem postopku na voljo tri odločitve. Preberite, kaj lahko stori.

9:40 Znano je, da odločitev sodišča danes še ne bo znana.

9:38 O razpravi na sodišču podrobneje poročamo v prispevku: Janša ob vzklikih podpornikov vstopil na sodišče.

9:35 Pričakovati je, da bo javna seja senata višjega sodišča trajala nekaj ur. Nekaj najbolj vnetih podpornikov namerava vztrajati do konca. 

9:25 Promet je še bolj oviran: pred sodiščem se je zgodila manjša prometna nesreča, avtobus je trčil v osebni avto.

9:00 Še transparent: »Krivo-sodje ali Eu-pravo-sodje«.

8:55 Na Tavčarjevi ulici je tudi približno dvajset Janševih nasprotnikov. Danes pričakujejo potrditev prvostopenjske sodbe. Sodeč po transparentu so prepričani: »Gotov je, Janša v zapor«.

8:50 Ivan Črnkovič, prokurist Rotisa, je zbranim zaupal, da pričakuje ponovno obsodbo. »Že na prvi stopnji je bila največja kršitev človekovih pravic. Danes se bo ponovilo. Slovenci, zbudite se.«

8:45 Na sodišče so Janšo pospremili pomembnejši predstavniki stranke SDS.

8:40 Pred sodišče je prišel še Janez Janša in zbranim dejal: »Tožilstvo nadaljuje pravljičarstvo. Tožilec je v odgovoru napisal, da sem se poistovetil z Zagožnom in zato nedvomno storil kaznivo dejanje ... Višje sodišče pa je izkazalo smisel za humor, saj je razpravo razpisalo na svetovni dan pripovedništva.«

»Od postopka na prvostopenjskem sodišču (junija lani) se je spremenilo nekaj pomembnih stvari: med drugim ta, da se je po razsodbi sodišča na Finskem krog virtualnih namišljenih dokazov sklenil − poleg neznanega komunikacijskega načina, neznanega kraja, neznane osebe in obljube neznane nagrade smo dobili še neznane podkupovalce.«

OGLEJTE SI JO TUDI V VIDEU

8:37 Pred sodišče je prišlo približno 30 podpornikov Ivana Črnkoviča iz podjetja Rotis. Njihov transparent je razkril: »Zaprite lopove, ne pa poštenih podjetnikov.«

8:36 Pred sodiščem so zaplapolale zastavice, visoko v zrak so dvignjeni transparenti: »Murgle so nam vsem v pogubo«, »Laž in Kučan imata kratke noge«.

8:35 Kakor je bilo napovedano, tako se je zgodilo: shod v podporo Janezu Janši je napovedalo približno 150 ljudi in po naših ocenah jih je pred obravnavo toliko tudi prišlo.

Med njimi so vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, poslanka Eva Irgl, pa tudi Zvone Černač, nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti, nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati, nekdanji minister za notranje zadeve Dragutin Mate in evropski poslanec Milan Zver. Zver je pripomnil, da se mu zdi proces zelo podoben »nekemu čudnemu sodnemu procesu« proti Jožetu Pučniku. »Pučnik takrat ni bil obsojen, podobno pričakujem tudi danes.«

8:25 Vhod v sodno palačo je zastražen, dostop omejen. Na obravnavi bodo odločali o pritožbi zagovornikov treh  obsojenih − Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

8:00 Sodeč po pozivih na družbenih omrežjih je pričakovati, da bo pred sodiščem organiziran shod v podporo Janezu Janši. Nekateri so ga poimenovali kot prvega v nizu pod sloganom Pomlad 2014, ki ima širše politične cilje. V SDS pa so včeraj izrazili pričakovanje, da bo višje sodišče oprostilo Janšo, ker so prepričani, da »ne gre za praven, pač pa politično motiviran proces«.