Janša plačal za »Patrio«

Danes se izteka rok za plačilo 37.000 evrov, ki bi jih morali plačati obsojeni v tako imenovani zadevi Patria.

Objavljeno
28. julij 2014 12.27
Posodobljeno
28. julij 2014 12.27
patria
Ma. B., notranja politika, STA
Ma. B., notranja politika, STA

Ljubljana − Odvetniška družba Matoz je v imenu predsednika SDS Janeza Janše poravnala 37.000 evrov denarne kazni v zadevi Patria.

Tudi pravnomočno obsojeni korupcije prokurist Rotisa Ivan Črnkovič je danes, ko se izteče rok za plačilo kazni pristojnemu sodišču, nakazal 5000 evrov.

Za brigadirja Toneta Krkoviča, ki mora prav tako plačati 37.000 evrov kazni, v računovodski službi na sodišču še preverjajo, ali je bil denar nakazan, poroča spletni portal 24ur.com.

Janšev odvetnik Franci Matoz informacije, da je poravnal kazen, ni hotel komentirati.

Poleg kazni morajo obsojeni v zadevi Patria poravnati tudi sodne stroške s taksami. Po poročanju Dnevnika skupni stroški kazenskega postopka, ki predstavljajo stroške za tolmače in priče, znašajo 25.736 evrov. Tem stroškom je sicer treba prišteti še (nepravnomočne) stroške za vročanje sodnih pisanj: za Janšo znašajo 583 evrov, za Krkoviča 455 evrov, za Črnkoviča pa 121 evrov.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo 28. aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Tako Janša kot Krkovič sta dveletno oziroma 22-mesečno zaporno kazen že začela prestajati, Črnkovič pa jo bo šele oktobra, saj je sodišče ugodilo njegovi prošnji za odlog.

Obsojeni so po pravnomočnosti sodbe imeli tri mesece časa, da poravnajo omenjene stroške. Če obsojeni ne bodo prostovoljno plačali denarne kazni, bo sledila prisilna izterjava, pravijo na sodišču.