Janša s pritožbo nad zastaranje v zadevi Patria

Patria za Janšo še ni končana. Predsednik SDS namerava v odškodninske tožbe, tudi zoper Branka Maslešo.

Objavljeno
24. september 2015 16.24
Janez Janša na sodišču v Ljubljani, 19. marca 2014
M.V., notranja politika
M.V., notranja politika
Ljubljana - Janez Janša je vložil pritožbo na zastaranje v zadevi Patria. To pomeni, da zanj primer še ni pravnomočno končan, kar sicer velja za soobtožena v tej zadevi Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Pritožbi se je odreklo tudi tožilstvo.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so potrdili, da so v sredo prejeli Janševo pritožbo, s katero izpodbija sklep sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je odločila, da je primer Patria avgusta oziroma ta mesec zastaral. Janša v vnovičnem sojenju pričakuje, da bo ljubljansko višje sodišče obtožni predlog za korupcijsko kaznivo dejanje zavrglo. Samo tako bi bila po njegovem prepričanju izpolnjena odločba ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da obtožni predlog ne izpolnjuje zakonskih pogojev za vodenje postopka zoper njega.

Sodnici v pritožbi očita zavlačevanje in napačno uporabo določb o zastaranju. Poleg tega v pritožbi navaja predsednika vlade Mira Cerarja, da zastaranje ni dobro za nikogar - ne za pravno državo ne zanj -, saj bo vprašanje o domnevnih podkupninah pri nakupu Patrij ostalo brez odgovora. Janša ocenjuje, da mu sodničina napačna odločitev povzroča dodatno škodo, zato pričakuje novo sojenje. Dokler zadeva ne bo pravnomočna, Janša ne more zahtevati odškodnine zaradi neupravičenega zapora, ki jo bo zagotovo dobil. Naj bi se pa zaradi odločitve ustavnega sodišča obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi nepoštenega sojenja. Med drugim tudi zato, ker je bil v senatu na vrhovnem sodišču, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti, tudi predsednik tega sodišča Branko Masleša.