Janševe kronične težave s prevzemanjem sodnih pošiljk

Sodišču tudi po pol leta in več poskusih predsedniku SDS ni uspelo vročiti tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora.

Objavljeno
11. oktober 2017 18.11
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Specializirano tožilstvo je vložilo tožbo zoper Janeza Janšo zaradi domnevno nezakonito pridobljenega premoženja v vrednosti skoraj 400.000 evrov že 18. aprila, a sodišču Janši tožbe tudi po pol leta še ni uspelo vročiti. Kaže, da ima prvak SDS znova oziroma še vedno težave s prevzemanjem sodnih pošiljk.

Na sodišču so nam potrdili, da tožba Janši še ni vročena. Pošta je zavrnila osebno vročanje, saj da gre za veliko pošiljko, težjo od dveh kilogramov, zato se je sodišče odločilo za vročanje po sodnem kurirju. A tudi ta vročitev ni bila uspešna, saj Janša ni prostovoljno dvignil pošiljke po tem, ko mu je bilo puščeno obvestilo sodišča, kje jo lahko prevzame. Hkrati pa je pošiljka (tožba z vsemi prilogami) prevelika, da bi jo kurir pustil v njegovem hišnem predalčniku, kar je pogoj za uspešno nadomestno vročitev v skladu z zakonom o pravdnem postopku (ZPP). Sodišče je nato tožilstvo pozvalo na plačilo predujma za zasebnega vročevalca, kar je tožilstvo julija tudi plačalo, a je postavljeni zasebni vročevalec vročitev odklonil, ker da »poslovno sodeluje s sorodnikom toženca«.

Na sodišču pojasnjujejo, da je spis v fazi določitve novega zasebnega vročevalca. Ker pa je v vmesnem času začela veljati novela ZPP, v skladu s katero je treba tožnika, torej tožilstvo, pozvati, katerega vročevalca predlaga za vročanje, je sodišče, pojasnjujejo, tak poziv že poslalo tožilstvu.

Na specializiranem tožilstvu so po končani finančni preiskavi zoper prvaka SDS našteli za 395.388 evrov premoženja, kolikor ga ima dom­nevno več, kot bi ga lahko imel glede na uradno prijavljene dohodke. Iz oklica tožbe, objavljenega v uradnem listu in na oglasni deski sodišča, izhaja, da prvaku opozicije grozi odvzem celotne stanovanjske stavbe v Bovcu, celotne stanovanjske hiše in gospodarskega objekta v Ložnici pri Velenju, še 11 nepremičnin do celote (vse v Bovcu in Ložnici), treh nepremičnin do ene polovice (iz ID-znaka nepremičnine je razvidno, da so te na Mesarski cesti v Ljubljani). Sporen naj bi bil tudi nakup osebnega avtomobila volvo XC70, našteli pa so še za 53.414,98 evra drugega premoženja nezakonitega izvora. 

O velikosti predalčnika

Velikost Janševega poštnega predalčnika je bila, spomnimo, vprašanje, s katerim se je pred kratkim ukvarjalo velenjsko okrajno sodišče v primeru odškodninskih tožb novinarke in urednice RTV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Tudi v teh primerih vročevalec sodne pošiljke s tožbo in pozivom na odgovor ni mogel osebno izročiti ne Janši ne odraslemu članu njegovega gospodinjstva, zato je sodišče izdalo zamudno sodbo, saj Janša na tožbo ni odgovoril v zakonskem roku 30 dni. Janša je zahteval vrnitev v prejšnje stanje, a mu sodišče ni ugodilo; zoper tak sklep se je pritožil na celjsko višje sodišče, ki pa o pritožbah še ni odločilo. Janša mora po teh dveh sodbah plačati novinarkama 6000 evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita, v katerem ju je označil za odsluženi prostitutki.

Še vedno poteka tudi sodna preiskava zaradi domnevno sporne preprodaje parcele v Trenti. Poleg Janše sta v preiskavi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar zaradi očitkov, da je Imos (zdaj v stečaju) preplačal nakup zemljišča in s tem omogočil Janši pridobitev dobrih sto tisoč evrov premoženjske koristi. Zapletlo se je pri zadnjem izvedenskem mnenju – to je izdelala komisija Združenja sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, ki je vrednost parcele ocenila na 22.000 do 24.000 evrov in s tem pritrdila tožilstvu. A ker je bil eden od štirih članov komisije pred več kot petnajstimi leti mariborski mestni svetnik kot član socialnih demokratov, je zunajrazpravni senat na pritožbo obrambe iz spisa izločil komisijo in mnenje. Sodišče je po naših podatkih izdelavo novega mnenja znova zaupalo istemu združenju, ki naj določi nove izvedence, s čimer pa se obramba ne strinja.