Janši odškodnina zaradi oddaje Resnica o Patrii

Janez Janša je sicer zahteval milijon in pol evrov odškodnine, dobil pa bo »le« 21.500 evrov.

Objavljeno
13. december 2011 08.08
Posodobljeno
13. december 2011 08.24
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Zaradi oddaje Resnica o Patrii bosta morala finska televizija YLE in novinar Magnus Berglund ter nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Bojan Potočnik predsedniku SDS Janezu Janši plačati odškodnino.

Janša je poleg Berglunda in YLE ter Potočnika s civilno tožbo preganjal tudi direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, a je ljubljansko okrožno sodišče po naših podatkih tožbene očitke na njegov račun zavrnilo.

Tožbo je predsednik največje opozicijske stranke vložil po predvajanju oddaje Resnica o Patrii septembra 2008 na RTVS, v kateri je novinar Berglund nekdanjega premiera označil za prejemnika podkupnin v domnevno
spornih poslih s Patrio.

S tožbo je zahteval astronomskih milijon in pol evrov odškodnine, uspel pa je le v manjšem delu. Če bo sodba obstala na višjem sodišču, bosta morala finski novinar in televizija po naših podatkih plačati Janši 15.000 evrov, Potočnik 6500, prav tako je sodišče naložilo umik spornih izjav, izrečenih v oddaji.

In sicer mora Berglund umakniti izjavo, da je »oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z "J'', Janša in da je Patria podkupila (takratnega) predsednika slovenske vlade«.

Umik mora objaviti na slovenski nacionalni televiziji, na finski nacionalni televiziji YLE (ta mora objaviti tudi sodbo z obrazložitvijo) in na komercialni televiziji POP TV v glavnih informativnih oddajah, prav tako v časopisu Dnevnik, ni pa Berglundu treba objaviti umika izjave v drugih časopisih.

Na istih televizijah mora svojo izjavo umakniti tudi Potočnik, ki je rekel, da je Janša oviral policijsko preiskavo domnevno spornih poslov pri nakupu oklepnikov 8 x 8 za Slovensko vojsko.

Da s sodbo večina strank ne bo zadovoljna, je sodnik Matej Papler napovedal že ob koncu glavne obravnave sredi novembra. Čeprav je povečini (po temelju) razsodil v Janševo korist, bo predsednik SDS bržkone nekoliko manj zadovoljen s stroški, ki jih bo moral vrniti toženim. Potočniku bo moral vrniti 6275, Švajgerju pa 6208 evrov pravdnih stroškov.

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki zastopa Švajgerja, je za Delo potrdil, da je sodbo prejel danes in očitno sodi med tiste, ki so (tudi z razsodbo) zadovoljni.

»Ves čas postopka smo bili boljši od Janeza Janše. Bili smo nepremagljivi v preigravanju na sredini in neustavljivi v hitrih prodorih po levem krilu, ki so se končali z dolgimi podajami v kazenski prostor. Na koncu smo mu zabili takšen gol, da še do danes ni prišel k sebi. Slišim, da naj bi taval naokoli, oblečen v trenirko,« je komentiral Zdolšek.

Novinar ni poudaril 
domneve nedolžnosti

Po besedah pooblaščenca Fincev odvetnika Andreja Kirma iz obrazložitve sodbe izhaja, da je edini očitek Berglundu, da pri izjavi v oddaji, da je Patria podkupila Janeza Janšo, ni uporabil pogojno, temveč trdilno obliko in ni poudaril domneve nedolžnosti.

Sodišče torej Berglundu po Kirmovih besedah ne očita, »da ni bil dovolj skrben pri novinarskem delu ali da ni imel dokazov za svoje trditve. Očita mu zgolj, da svoje izjave ni podal ob poudarku, da bo šele v kazenskem postopku pravnomočno ugotovljeno, ali je Janša od Patrie prejel podkupnino«. Na to je po Kirmovih besedah tudi oprlo prisojeni znesek 15.000 evrov.

Sodišče je zagrešilo kršitev postopka, ker ni zaslišalo tožencev, meni Kirm in dodaja, da bodo v pritožbenem postopku »lahko izkazali, da je tudi prisojena odškodnina previsoka glede na to, da je novinar pri delu ravnal skrbno«.

Odvetnik Uroš Pogačnik iz Odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa Potočnika, se bo zoper sodbo pritožil

Kot poudarja, sodišče pri odločitvi o odgovornosti toženih strank ni uporabilo enakih kriterijev. Pri novinarju oziroma televiziji je osnovni očitek sodišča ta, da sta objavili informacijo v trdilni in ne v pogojni obliki.

»Pri Potočniku pa to ni več kriterij, ki bi ločeval prav od narobe. Njegov pridržek oziroma opozorilo v sporni izjavi, da za svoje sklepanje nima dokazov, je postalo težava in je zaradi tega obsojen. Poleg tega sodišče ni zaslišalo Potočnika, da bi se prepričalo, ali je mislil resno, ali pa je takšno rezervno klavzulo, kot meni sodišče, le zlorabil,« je povedal Pogačnik.

Sodišče pravzaprav ni zaslišalo nikogar razen Janše. S tem, ko ni zaslišalo ne tožencev ne prič, pa je po Pogačnikovem mnenju zagrešilo absolutno kršitev pravil postopka, zato odvetnik pričakuje razveljavitev sodbe na višjem sodišču.

Janez Janša je celotno razsodbo objavil tudi na svojem Facebook profilu.