Janši vročili sodbo v zadevi Patria

Takoj po končanem naroku v pravdi proti novinarju Dejanu Karbi sta mu jo predala sodna vročevalca.

Objavljeno
15. maj 2014 08.41
Posodobljeno
15. maj 2014 09.00
karba
Š. P., M. Č., Delo.si
Š. P., M. Č., Delo.si

video: Zoltan Gera/You Tube

Ljubljana − S pričanjem predsednika SDS Janeza Janše in novinarja Dela Dejana Karbe je danes le stekla pravda, ki jo je proti Karbi zaradi pisanja o aferi Patria sprožila SDS.

Takoj po naroku pa sta Janšo pričakala sodna vročevalca in mu izročila sodbo višjega sodišča, ki je 28. aprila potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, po kateri je bil obsojen na dve leti zapora, sodba pa je takrat postala pravnomočna. Pošiljko je podpisal in zapustil sodišče.

Sodbo so doslej dvignili vsi zagovorniki in tožilstvo.

Preberite: Sodišče sodbo Janši vroča prek Matoza; ta pravi, da sodbe vročajo sodišča

V pravdi med SDS in Karbo danes pričata Janša in toženi novinar

Sicer pa so se danes na okrožnem sodišču v Ljubljani zbrali, da bi obravnavali zahtevo stranke, ki od Karbe želi javno opravičilo in plačilo 55.000 evrov odškodnine.

Tako Janša kot Karba bi morala pričati že pred dvema mesecema, a je ljubljanska okrožna sodnica Tatjana Turk Pilič narok preložila, saj Janša zaradi udeležbe na vrhu Evropske ljudske stranke v Bruslju na sodišče ni prišel, zagovornik Karbe Stojan Zdolšek pa je vztrajal, da sta oba, tako kot je bilo načrtovano, zaslišana isti dan. S tem se je strinjal tudi odvetnik SDS Franci Matoz. Janša je bil na sodišču zaslišan kot zastopnik SDS.

V SDS so se za tožbo proti Karbi odločili po objavi članka z naslovom Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, ki je bil objavljen 23. novembra 2009. Karba pravi, da ga je napisal na podlagi pogovora s finskim preiskovalcem Kajem Erikom Björkqvistom.

Kakor je v predlogu za izvedbo dokazov po neuspešnem poskusu poravnave dejal Matoz, bo Janša pojasnil, da so trditve toženega neresnične in kakšna škoda je nastala zaradi objave članka. Karba pa bo razložil okoliščine nastanka članka, je dejal Matoz.

Višje sodišče konec aprila potrdilo sodbo okrajnega v zadevi Patria

Ljubljansko višje sodišče je sicer konec aprila potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, s katero so predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič krivi koruptivnih dejanj v zadevi Patria. Sodba je tako pravnomočna.

Janša je obsojen na dve leti zapora, Črnkovič in Krkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije pa bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni ter sodne takse. Obsojeni so napovedali uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim še na voljo, Matoz je na ustavno sodišče tako v petek vložil ustavno pritožbo.