Janšo 7. julija na sodišču čakata kar dve obravnavi

Najprej zaradi žaljive obdolžitve Branke Zobec Hrastar, nato še zaradi žaljive obdolžitve Francija Perčiča.

Objavljeno
12. maj 2014 16.29
lvi-patria
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA
Ljubljana - Predsednika SDS Janeza Janšo 7. julija na ljubljanskem okrožnem sodišču čakata kar dve zadevi. Najprej je za zjutraj razpisan predobravnavni narok zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, zatem pa se mu začenja sojenje zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča.

V prvi zadevi je Janša soobtožen s svojim zagovornikom Francijem Matozom. Predsednik SDS in njegov odvetnik sta namreč 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela, saj je tožilstvo ovadbo zavrglo. Nato je Janša prevzel pregon kot zasebni tožilec, vendar je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen, sklep so potrdili še višji sodniki.

Je pa tožilstvo februarja 2012 zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve. Predobravnavni narok je razpisan za 7. julij.

Sojenje Janši zaradi domnevne žaljive obdolžitve svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Perčiča bi se moralo začeti danes, a Janša na sodišče ni prišel, ker se mu je zjutraj pokvaril avtomobil.

Sodnica Helena Vidic Bizjak je narok zato preložila na 7. julij. Tega dne bo Janšo tako imela na kar dveh obravnavah, saj obe opisani zadevi obravnava prav ona. Perčič Janšo kot zasebni kazenski tožilec preganja zaradi očitkov o sodelovanju z Udbo.