Janšo je žaljiv tvit stal 6000 evrov

Prvak SDS prestopil meje dovoljenega, ko je novinarki označil za »odsluženi prostitutki«.

Objavljeno
27. oktober 2016 20.14
hočevar posvet
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana - Janez Janša je z zapisom na twitterju o odsluženih prostitutkah na račun urednice dnevnoinformativnih oddaj na nacionalni televiziji Mojce Šetinc Pašek prestopil meje dovoljenega. Velenjsko okrajno sodišče je ugodilo njeni tožbi in Janši naložilo plačilo 6000 evrov odškodnine.

Janšev zapis na twitterju 21. marca o tem, da »na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.«, je po mnenju sodišča objektivno žaljiv že sam po sebi, ne glede na to, kdo ga je zapisal, s kakšnim namenom in na koga se nanaša.
Janša je to vsebino je tvitnil po tistem, ko je novinarka Eugenija Carl v prispevku Razraščanje sovraštva v televizijskem Dnevniku poročala, da so se med člani facebookove strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se skupini pridružili sami.

Strokovna in širša javnost sta tvit ocenili za žaljivega, poniževalnega do novinark in v celoti nesprejemljivega, zapis so domače in mednarodne novinarske organizacije označile za nedopustno obliko pritiska na novinarje in novinarke. Vsebina Janševega tvita je bila med drugim povod za razpravo v parlamentarnem odboru za kulturo.

Na zatožno klop

Carlova in Šetinc Paškova sta konec junija proti prvaku SDS vložili odškodninski tožbi, s katerima na velenjskem okrajnem sodišču zahtevata vsaka 6000 evrov, še pred tem sta na celjsko okrožno sodišče vložili zasebni kazenski tožbi zaradi razžalitve. Ker je državni zbor v torek pritrdil predlogu mandatno-volilne komisije, naj Janši v kazenskem postopku ne prizna imunitete (Janša je ni niti zahteval), bo moral sesti na zatožno klop.

Sodišče o civilni tožbi Carlove še ni odločilo, razsodilo pa je o tožbi Šetinc Paškove in ugotovilo, da vsebina tvita izrazito izstopa iz okvira svobode govora, saj ta sicer nesporna pravica ne more posegati v sfero ustavno zagotovljene duševne celovitosti in osebnega dostojanstva drugega. »Ta poseg je bil še toliko bolj intenziven zaradi velike medijske odzivnosti, saj sta oba udeleženca tudi v širšem družbenem okolju razmeroma znani osebi,« tudi zato sodišče verjame, da je urednica zlasti v zasebnem življenju doživljala velike stiske, zahtevana odškodnina pa je primerna in pravična glede na vrsto in obseg škode, je sklenil sodnik Andrej Jerin. Janša se lahko proti sodbi pritoži, vendar samo v zvezi z višino odškodnine, ne more pa s pritožbo izpodbijati temelja.

»Zadovoljen sem, da je sodišče presodilo, da je zahtevana odškodnina zaradi tako prostaške žalitve urednice RTVS primerna. Po drugi strani pa mi je kar malo žal, da smo zmagali tako zlahka. Pravdanje z Janšo mi vedno popestri odvetniško življenje, ki je v glavnem vpeto v težke gospodarske zgodbe,« je sodbo komentiral novinarkin pooblaščenec odvetnik Stojan Zdolšek.

Premajhen predalčnik

Sodišče je o tožbi Šetinc Paškove razsodilo v slabih štirih mesecih od vložitve in izdalo tako imenovano zamudno sodbo, saj Janša ni odgovoril na tožbo v zakonskem roku 30 dni. Sodnik ugotavlja, da je bila tožba Janši vročena skladno z zakonom o pravdnem postopku, utemeljenost zahtevka pa izhaja že iz dejstev, navedenih v tožbi.
Vročevalec sodne pošiljke s tožbo in pozivom na odgovor te ni mogel osebno izročiti ne Janši ne odraslemu članu njegovega gospodinjstva, zato mu je 17. avgusta v hišnem predalčniku pustil obvestilo, naj jo dvigne v 15 dneh. A Janša, ki se sicer izogiba sodnim pošiljkam, te ni prevzel, po preteku roka za prevzem pa mu vročevalec kuverte (velikosti A4) ni mogel pustiti v hišnem predalčniku, ker je ta - premajhen.