Javne finance oškodovali za štiri milijone evrov

Kriminalisti preiskujejo sum gospodarske kriminalitete, preiskava pa je neuradno povezana s Stanovanjskim skladom.

Objavljeno
06. junij 2012 14.54
Posodobljeno
06. junij 2012 14.54
Ju. P., kronika
Ju. P., kronika

Ljubljana - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so skupaj s policisti Policijske uprave Ljubljana včeraj na območju ljubljanske policijske uprave opravili več hišnih preiskav, pri katerih so iskali dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Neuradno je preiskava povezana s Stanovanjskim skladom, med osumljenimi pa naj bi bil neuradno tudi nekdanji direktor sklada Primož Pirc.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica policije Vesna Drole, obravnavajo kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, ki so jih osumljene tri fizične osebe. »S protipravnim ravnanjem osumljenih oseb so si pridobili protipravno premoženjsko korist v višini približno štirih milijonov evrov, za tolikšen znesek pa so oškodovane javne finance Republike Slovenije,« je pojasnila.

Dodala je še, da bodo zaseženo listinsko dokumentacijo in elektronske podatke preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada preučili ter o ugotovitvah obvestili ljubljansko tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek.
Spomnimo, da je Pirčevo predčasno razrešitev iz krivdnih razlogov zahtevalo ministrstvo za okolje in prostor oziroma nadzorni svet sklada.

Za nadzornike sta bila sporna predvsem dva komercialna projekta, gradnja stanovanj na Brdu in nakup hiš v Pivki. Pri prvem je NS ugotovil kršitve pri izbiri izvajalca oziroma pri sklepanju pogodb. Pri drugem je šlo za neracionalen nakup hiš, ki jih sklad nato ni mogel prodati. Pirc je nadzornikom takrat prostodušno priznal, da je opravil nakup pod zelo močnimi političnimi pritiski. Vlada ga je razrešila marca.