»Jaz nisem nor, si ne izmišljujem in ne lažem«

Boris Popovič je prepričan, da ga je Evgenija Carl razžalila, in ne vidi nič spornega v komentiranju njenih prsi.

sob, 02.12.2017, 08:00

Ljubljana – Koprski župan Boris Popovič toži Evgenijo Carl, novinarko RTV Slovenija, zaradi izjave »Županove izmišljotine ali že kar blodnje so nevredne komentarja in s takimi neumnostmi se ne mislim ukvarjati«. Popovič meni, da ga je novinarka razžalila in zahteva 7000 evrov odškodnine.

»Izjaviti, da si župan izmišljuje, da blodi in izjavlja neumnosti, pomeni poseg v njegovo čast,« je, potem ko poravnava ni uspela, na ljubljanskem okrajnem sodišču dejal Popovičev odvetnik Uroš Čop iz Odvetniške pisarne Senica. Kratka izjava, ki jo je Carlova dala kolegu novinarju iz lokalnega medija, naj bi kazala, da je šlo za premišljeno ravnanje, saj je besede izbrala pazljivo in s tem posegla v čast in dobro ime Popoviča. Obenem pa je hotela škodovati ugledu koprskega župana kot politika, saj je izrecno izjavila, da gre za župana in ne Borisa Popoviča. Carlova je namenoma in sofisticirano posegla v osebnostne pravice koprskega župana, ki je župan ene največjih občin v Sloveniji in njegova funkcija temelji na zaupanju volivcev in drugih občanov, je dejal.

Podobno je razložil Boris Popovič, češ da ga je Carlova s svojo izjavo užalila in da ga kot župana podcenjuje, s tem, da je bila njegova izjava, zaradi katere se je Carlova odzvala, čista resnica. »Pohvalil sem njene nove prsi in ne vem, zakaj tega ne bi smel storiti,« je dejal Popovič, ki je še razložil, da sta se z ženo pogovarjala o tem in prsi pohvalila. »Ne vem, kje sem naredil kaj narobe,« je še rekel Popovič, prepričan, da novinarka žali njega, njegove sodelavce, njegovo družino, obenem pa ima jasen namen škoditi njemu, njegovi karieri in občini.

Pričala tudi novinarka

Poleg tega, da je ob njeni izjavi trpel on, so trpeli tudi njegova žena, otroci, tudi 80-letna mati ter njegova sestra in brat. »Vsem sem moral razlagati kaj in kako,« je posledice izjave Carlove opisoval koprski župan, ki je še dejal: »Jaz nisem nor, si ne izmišljujem in ne lažem.« Opozoril je še, da mu je izjava škodovala pri njegovem delu, pri vodenju občine in sodelovanju z gospodarstveniki javnih podjetij, ker jim je moral povedati, da jih ne vodi nekdo, ki laže, blodi in si izmišljuje.

Pričala je tudi Evgenija Carl, ki v drugem pravdnem postopku toži Popoviča zaradi treh izjav, ki so povezane z njegovim komentarjem njenih novih prsi, obenem pa jo je primerjal s Pamelo Anderson oziroma zanikal, da bi si bili podobni. Izdana je bila tudi začasna odredba, ki jo je Popovič kršil in zaradi žaljivih izjav moral v proračun vplačati tisoč evrov.

Carlova je povedala, da je izjavo pripravila na prošnjo kolega, ki je želel, da komentira županove izjave, s katerimi jo je osebno in profesionalno diskreditiral. Izjava, ki jo je dala, je bila najmanj, kar je lahko storila, je razložila, ker se ni želela spuščati v osebne zadeve oziroma se ni želela spustiti na osebno raven kritike. Poleg tega pa nobena od besed, ki jih je uporabila v izjavi, ni označena kot negativna.

Opozorila je še, da je Popovič vložil tožbo ne pol leta, ampak nekaj let po izjavi, saj je dala izjavo v začetku novembra 2013, tožbo pa je Popovič vložil veliko kasneje, morda tudi v povezavi z drugo tožbo, ko ona toži njega, oziroma morda celo v povezavi začasno odredbo. Na Popovičevi tožbi piše »vračam udarec«, je dejala Carlova, ki je opozorila, da vsem, ki preiskujejo delovanje koprskega župana, od tožilke do kriminalistov, odgovarja na tak način.

Tina Podgornik, odvetnica Carlove, je opozorila, da sporna izjava nima žaljivega namena in sama po sebi ne škodi Popoviču oziroma nikomur: »Njena izjava je povsem legitimna reakcija na izjavo, ki jo je dal Popovič 6. novembra 2013.« Za izjavo jo je prosil kolega z lokalnega spletnega medija, Carlova pa je želela dati čim krajšo izjavo, ki bi zajezila nadaljnje obravnavanje Popovičeve izjave v medijih. »Ni nameravala osebno obračunavati s Popovičem prek medijev, želela je le mir in spoštovanje njenega dostojanstva,« je dejala Podgornikova. Prepričana je, da je njena izjava legitimna, nežaljiva do Popoviča, da ne posega ne v njegovo čast in ne v dobro ime ali dostojanstvo ter da ne krši osebnostne pravice tožnika.

Sojenje se bo z zaslišanjem novih prič nadaljevalo sredi decembra.

Povezane novice

Nabiralnik ni kriv, da mora Janša plačati za žalitev novinarke
15. julij ob 08:00
Žaljivi tvit o prostitutkah: Sodišče zavrnilo predlog prvaka SDS, da postopek v primeru Eugenije Carl vrne na začetek.
Prijavi sovražni govor