Je bil še kdo na Oražnovi, ko so napadli bulmastifi?

Policisti specializiranega oddelka tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala v hiši našli sledove krvi neznanca.

Objavljeno
28. marec 2011 17.29
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Na dveh stikalih za prižiganje luči v hiši v Oražnovi ulici 11 v Ljubljani, kjer so bulmastifi 2. februarja lani raztrgali Sašo Baričeviča, so policisti specializiranega oddelka tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala našli krvne madeže, ki pripadajo neznanemu človeku, je razvidno iz dokumenta državnega tožilstva, ki ga je objavil spletni portal Pozareport.si. Gre za predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih pogovorov dveh ljudi, ki bi lahko razjasnila določene okoliščine. Predlog je preiskovalna sodnica zavrnila.

Iz skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala so nam danes odgovorili, da njihova preiskava ne pomeni nezaupanja v delo policije, temveč »da gre za delovanje skladno z zakonom in pristojnostmi, saj je specializirani oddelek pristojen za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj, ki jih storijo osebe s policijskimi pooblastili«. Koga in kaj pravzaprav preiskujejo, ni jasno, saj o zadevah, ki so v fazi predkazenskega postopka, ne dajejo izjav.

Pozareport.si, ki je razkril nekaj podrobnosti iz tožilskega dokumenta, omenja tudi odvetnika Mira Senico. »Kar je preveč, je preveč. Stvari so presegle vsakršno mejo dobrega okusa. Nikoli v življenju nisem bil ne v stanovanju ne v garaži pokojnega dr. Baričeviča. Tokrat ne bom izbiral sredstev za zaščito svoje osebne integritete in dobrega imena, zato bom proti vsakomur, ki bo tovrstni lažnivi, podli, nizkotni in škodoželjni konstrukt širil, takoj sprožil civilnopravne in kazenske postopke, ne glede na to, ali so to uradne osebe na tožilstvu, tako imenovane priče ali kdor koli tretji,« se je na objavo na spletnem portalu odzval Miro Senica.

»Dovolj imam te perverzne inkvizicije. Že več kot leto dni se spušča megla v zvezi z mojo vlogo okoli zadeve Baričevič. V tej zadevi nimam ničesar skrivati, ker imam popolnoma čisto vest. Zato pozivam vse, policijo, tožilstvo in sodišče, naj javnosti predstavijo vse podatke o zadevi,« pa se je včeraj odzvala ministrica za notranje zadeve in partnerka Senice Katarina Kresal.

Tožilci presenečajo

Na policiji pravijo, da po javni odmevnosti primera in upoštevanju dejstva, da poročilo nima oznake zaupnosti, ne bi imeli nič proti temu, če bi policijsko poročilo o zadevi Baričevič v celoti objavili, ker bi tako odpravili marsikatere dvome. Tiskovna predstavnica Vesna Drole je sporočila, da so presenečeni nad nenavadnim načinom vodenja in obveščanja o preiskavi specializiranega oddelka vrhovnega državnega tožilstva. »Na navedbe se bomo lahko odzvali, ko bomo uradno seznanjeni s konkretnimi ugotovitvami vrhovnega državnega tožilstva,« je zapisala.

S policijske uprave (PU) Ljubljana pa so sporočili, da je preiskava dogodka pokazala, da na kraju napada psov ni bilo tretjega človeka. Pojasnili so, da je delo policije ves čas usmerjalo ljubljansko okrožno državno tožilstvo, ki je s sklepom zavrglo poročilo PU Ljubljana in povzelo, da je bilo ugotovoljeno, da na kraju dogodka ni bilo tretjega človeka. »Preiskovalce na kraju samem in tudi pozneje prav tako ni nihče opozoril na obstoj bioloških madežev zunaj kraja dogodka,« je še sporočil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek.