Je domnevna žrtev izsiljevanja streljala, ker se je počutila nemočno?

Po umoru v lokalu Skay bar na Viču v Ljubljani so vse glasnejše govorice, da je bil strelec žrtev izsiljevanja.

Objavljeno
14. junij 2011 23.35
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Policija je danes tudi uradno potrdila, da je 38-letnik (po naših podatkih Mare Zupanc) iz Ljubljane, potem ko je na dvorišču lokala Skay bar na Viču v Ljubljani izstrelil več nabojev v 52-letnega Ljubljančana, sam poklical policijo in se predal.

Zakaj je pritisnil na petelina, možje postave še niso razkrili, a strelec je bil menda žrtev izsiljevanja. Preiskovalci zdaj ugotavljajo, ali je bilo morebiti njuno razmerje dolžniško-upniško.

Tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Sebastjan Juhant je sporočil, da so operativno-komunikacijski center včeraj okoli 16.35 obvestili, da sta se na Viški cesti v Ljubljani sprla Ljubljančana, stara 38 in 52 let, mlajši pa je nato proti starejšemu večkrat ustrelil. Ta se je zgrudil mrtev. Strelec je nato odšel v notranjost lokala in sam poklical policijo.

Poleg policistov in kriminalistov sta si kraj dejanja ogledala preiskovalni sodnik in dežurna državna tožilka. Preiskavo se še nadaljuje, obdukcija pa bo pokazala, koliko strelov je bilo izstreljenih (neuradno so bili štirje) in kateri so bili usodni.

Po naših informacijah policija do zdaj še ni obravnavala nobenega od vpletenih. Strelca bodo s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ta pa bo odločil, ali bo na sojenje počakal v priporu ali na prostosti.

Impulzivno dejanje?

Kaj žrtev izsiljevanja žene, da sklene sama obračunati z domnevnim izsiljevalcem in se nato mirno preda policiji, smo vprašali psihologa dr. Petra Umeka s fakultete za varnostne vede.

Pravi, da o okoliščinah streljanja težko govori, saj so te za zdaj znane le preiskovalcem. A ocenjuje, da je bilo dejanje, seveda če strelec ni imel kriminalne preteklosti, bolj impulzivno. Da bi lažje odgovorili, kaj ga je gnalo k temu, bi bilo treba vedeti tudi, ali je imel storilec pištolo že od prej ali si jo je priskrbel izključno zaradi izsiljevanja oziroma obračuna z domnevnim izsiljevalcem.

Lahko bi predvidevali, da se je »žrtev zaradi izsiljevanja počutila nemočno in je sklenila temu narediti konec«. Umek je sklenil, da se strelec zaradi stiske verjetno sploh ni zavedal posledic svojega dejanja. Policijo pa je poklical in se mirno predal, saj ni šlo za neki naročen umor, ampak je streljal sredi belega dne in bi si z begom verjetno nakopal le še večje nevšečnosti.

Na območju Policijske uprave Ljubljana je to že tretji umor oziroma uboj letos; prav vse so uspešno preiskali. Ljubljanski preiskovalci imajo od leta 2006 odprta le še dva umora, kjer roka pravice še ni dosegla storilcev. Na Rakovi Jelši so 18. decembra 2006 v jutranjih urah odjeknili streli, pod njimi je obležal 45-letni Izet Ramčilović. Svinčene krogle so 30. septembra 2007 zvečer pred domačo hišo v Rožni dolini pokosile 23-letnega Gregorja Trajkova, morilec pa je izginil v noč.