Je Elvirja alkohol spodbudil, da je moril?

Sodišče ugotavlja, koliko prištevna sta bila brata Elvir in Elvis Đogić v času surovega zločina.

Objavljeno
09. januar 2015 14.18
Ljubljana, 5.9.2014, sojenje bratoma Dzogic za umor v Sipca baru. Foto: Marko Feist
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Če strnemo ugotovitve sodnega izvedenca psihiatrične stroke Matjaža Košoroka, je alkohol precej vplival, da je maja lani v lokalu na Logu pri Brezovici komaj 19-letni Elvir Đogić z večjim nožem surovo umoril Matica Brajiča. Pomoč pri umoru iz brezbrižnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov pa ima na vesti njegov dve leti starejši brat Elvis Đogić.

Psihiater Matjaž Košorok se je z obtoženima bratoma Elvirjem in Elvisom Đogićem pogovoril lansko poletje, takrat je tudi pregledal dokumentacijo v sodnem spisu. Za prvega je ugotovil, da je nekoliko bolj zaprt in povprečno intelektualen. Čeprav je bil v času umora pod vplivom alkohola, zdravniki pa so našli tudi sledi marihuane, ni zaznal nobenih odvisnosti. Ocenil je še, da je dejanje iskreno obžaloval.

Več prič je povedalo, da je bil Elvir usodnega 3. maja lani pijan in agresiven. Psihiater je ocenil, da je prav alkohol v njem spodbudil agresijo, v času umora pa naj bi imel v krvi nekje med 1,5 in 1,62 promila alkohola, kar je označil za srednjo stopnjo pijanosti. Na podlagi vseh ugotovitev je prišel do zaključka, da je z nožem smrtno ranil Matica Brajiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Precej manj je bilo govora o Elvisu, za katerega je psihiater povedal, da nima ne duševnih ne osebnostnih motenj. Kljub sledem marihuane in kokaina v telesnih tekočinah ni bil od nobenih substanc odvisen. V nadaljevanju zaslišanja pa je pojasnil, da omenjeni substanci na agresivno vedenje nimata vpliva. »Kokain agresivnosti ne povzroča, jo pa pri večini alkohol.«

Tožilec Primož Suknaič je bil precej pozoren prav na oceno prištevnosti in je psihiatru predočil izvedeniško mnenje podobnega primera v središču Ljubljane, kjer je isti psihiater za obtoženega, ki je imel v krvi celo več alkohola, ocenil, da je kaznivo dejanje storil zmanjšano prišteven, a ne bistveno. »Odstopanje je zaradi zaznav zdravnikov na inštitutu za sodno medicino ob odvzemu krvi obtoženega, saj so zapisali, da je deloval zmedeno,« je pojasnil.

Odvetnik Dušan Csipö, zagovornik prvoobtoženega, se je osredotočil na ugotovitve sodnega izvedenca Jožeta Balažica, ki je mnenja, da je imel Elvir ob krvavem napadu tudi pretres možganov, saj je znano, da sta si nekaj ur pred kritičnim obračunom prvoobtoženi in oškodovanec skočila v lase, kjer je Elvir potegnil krajšo. Zagovornika je zanimalo predvsem, ali lahko te nove ugotovitve vplivajo na njegovo mnenje. »Ne, saj je dr. Balažic za pretres možganov podal oceno, da je to možno, ne pa za dejstvo.«

Podrobnosti okoli Elvirjevega ravnanja v času kaznivega dejanja so zanimala tudi odvetnika Sama Mirt Kavška, sicer Elvisovega zagovornika. Vprašanja so šla v smeri, ali je predhodni pretep med Elvirjem in Maticem zmanjšal občutek spoštovanja pred drugimi in kakšna je njegovo mnenje glede samospoštovanja obtoženega. Izvedenec natančnega odgovora ni mogel podati, je pa večkrat pojasnil, da sta bila ključna dejanje prej (pretep med obtoženim in oškodovancem) in nesposobnost intelektualne kontrole v povezavi z alkoholom.

Vse prej kot zgleden gost

Kot smo podrobno že pisali, se je krvava drama zgodila 3. maja zvečer v Šipca baru na Logu. Na površje so menda prišle stare zamere med Maticem in Elvirjem, zapele so pesti. Elvir je bil sicer po navedbah prič in natakarice tistega večera vse prej kot zgleden gost. Po pretepu je odšel, a si glave ni ohladil, domov je šel po brata Elvisa, pograbil večji kuhinjski nož, k povračilnemu ukrepu pa pritegnil še tri prijatelje.

Okoli 23. ure se je peterica nasilnežev – brata Đogić, doma iz le nekaj kilometrov oddaljene Podplešivice, sta bila vodji – z dvema avtomobiloma znova pripeljala do omenjenega lokala. S seboj so imeli kije, vsaj Elvir pa še nevarnejši predmet: večji nož, s katerim je pred lokalom surovo zabodel Matica. Pozneje je zaradi hudih ran v kliničnem centru izgubil bitko za življenje. A nasilen ni bil samo krvnik, tudi pajdaši so se s kiji in pestmi spravili nad goste. A sta za zdaj na zatožno klop sedla le nasilna brata.