Je Suzaana Gale grozila podjetniku Škerliču?

Galetova naj bi zahtevala podkupnino za to, da v bilancah podjetja Montec, ki je končalo v stečaju, »skrije« dolgove.

Objavljeno
28. marec 2013 12.05
Posodobljeno
28. marec 2013 12.05
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Koper - Na Okrožnem sodišču v Kopru se je nadaljevalo sojenje stečajni upraviteljici Suzaani Gale in soobtoženima zaradi domnevnega prejemanja podkupnine. Zaradi odsotnosti je odpadlo zaslišanje več prič, med branjem listinskih dokazov pa je bilo iz zapisnika ovadbe, ki jo je vložil Dejan Škerlič, moč slišati, kako naj bi mu Galetova grozila.

Galetova naj bi v začetku februarja 2009 kot stečajna upraviteljica koprskega podjetja Montec od direktorja družbe Škerliča zahtevala in tudi prejela 20.000 evrov gotovine v zameno za ponareditev bilanc podjetja. Pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju sta obtožena Sebastjan Čagran in Andreja Terpotec.

Zaradi odsotnosti nekaterih vabljenih prič je sodnica Tatjana Pavlovec uvodoma izvedla vrsto listinskih dokazov. Na vrsti je tako prišlo branje policijskega zapisnika o sprejemu ovadbe zoper Galetovo, ki jo je vložil Škerlič.

Ta je v ovadbi pojasnil, da je Galetova od njega terjala podkupnino za to, da v bilancah njegovega podjetja, ki je končalo v stečaju, »skrije« dobrih 50.000 evrov dolgov. Ob tem mu je Galetova zagrozila, da ga v nasprotnem primeru lahko čaka do osem let zapora.

Pri vsej zadevi je po Škerličevi ovadbi sodeloval tudi sodelavec Galetove Sebastjan, katerega priimka se Škerlič ob vložitvi ovadbe sicer ni spomnil. Ker so se izsiljevanja in grožnje nadaljevali, je Škerlič pogovore z omenjenim Sebastjanom začel snemati.

Ta naj bi podjetnika pozval, naj zbere denar, sicer da ga bo Galetova uničila. Ob drugi priložnosti mu je dejal, da če bo z Galetovo »sklenil deal«, bo vse v redu, v nasprotnem primeru pa da bo z njim konec, je bilo še razbrati iz vsebine ovadbe.

Vmes se je oglasila tudi Galetova in poudarila, da pri pregledu stečajnega postopka Monteca, ki ga je vodila, ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti, Škerlič pa je samo posredno Terpotčevi predal sicer pomanjkljivo dokumentacijo.

Z branjem listinskih dokazov je sodnica prišla tudi do Škerličevega opisa ključnega 6. februarja 2009, ko je podjetnik, ki je tedaj že začel sodelovati s policijo, v pisarno Galetove v Ljubljani prinesel kuverto z 20.000 evrov gotovine, ki jo je pred tem dobil od policista. Kuverto je prevzel že omenjeni Sebastjan in zapustil pisarno, pogovor z Galetovo pa so nato prekinili kriminalisti.

Kot priča je danes nastopil Ratko Mandič, ki je bil sam žrtev izsiljevanja in na katerega se je Škerlič obrnil po pomoč. Mandič se je spomnil, da je imel Škerlič nek problem. Svetoval mu je, naj se obrne na policista Božiča, ki ga je Mandič nato tudi sam poklical. Podrobnosti Škerličevih težav in samega pogovora pa se Mandič ni spomnil, saj je, kot je povedal, od takrat minilo več let, poleg tega pa ima sam veliko svojih težav.

Sledilo je branje zapisnika zaslišanja Mandiča med preiskavo. Kot je tedaj pojasnil, Škerliču sprva ni verjel, zato mu je ta predvajal posnetke pogovorov. »To, kar je bilo slišati, je bilo zelo prostaško,« je vsebino pogovorov opisal Mandič. Tako naj bi Galetovo bore malo brigalo za Škerličeve težave. Na podjetnikova vprašanja, kako naj pride do denarja, pa naj bi Galetova odgovorila: »Boli me k.«