Jelinčiču ni mar za Slovenijo, otroke bo dal v italijanske šole

Zmago Jelinčič Plemeniti je obsojen zaradi besed, da je Lara Mikuž tajna policijska sodelavka.

Objavljeno
22. april 2013 20.31
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Ljubljana – Predsednik SNS in nekdanji poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti je bil zaradi izjav o nekdanji podsekretarki poslanske skupine SNS Lare Mikuž na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na enotno pogojno kazen petih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Sodišče je Zmaga Jelinčiča spoznalo za krivega žaljive obdolžitve, ker je leta 2010 med drugim dejal, da je bila Lara Mikuž tajna policijska sodelavka in da je pisala poročila o članih SNS, o poslancih in delu stranke ter to pošiljala policiji.

Svoje nestrinjanje s obsodbo je Jelinčič pokazal tudi s tem, da je med izrekom sodbe protestno zapustil sodno dvorano, potem pa že napovedal pritožbo in dejal, da komaj čaka, da se preseli v Koper in da otroke v italijanske šole ter da ga »briga za Slovenijo«.

Po mnenju sodišča bi moral Jelinčič, preden je novinarjem takrat posredoval omenjene izjave, bolj preveriti in raziskati navedbe njegovega nekdanjega poslanskega kolega Srečka Prijatelja. Ta se je marca 2010, ko je bil za kratek čas izpuščen iz pripora, naprej oglasil na sedežu stranke SNS in Jelinčiču pokazal uradni zaznamek policije iz januarja tistega leta o zaslišanju Lare Mikuž in iz katerega je bilo po trditvah Prijatelja razvidno, da je Mikuževa tam govorila o stvareh, ki so se dogajale v poslanski skupini SNS.

To pa, kot je v obrazložitvi sodbe povedala sodnica Špela Koleta, ne drži, saj iz njega izhaja, da Mikuževa med zaslišanjem v zvezi s kaznivim dejanjem, s katerim je Prijatelj oškodoval njenega očeta Marjana, takrat ni z nobeno besedo omenila drugih članov SNS.

Zasebna tožilka Lara Mikuž je Jelinčiču očitala tudi kaznivo dejanje razžalitve s tem, ko je ta dejal, da Mikuževa nima več njihovega zaupanja in da z njo ne more več sodelovati ter da naši zakoni ščitijo lopove in da jo človek, če hoče dokazati resnico in pravico, dobi po glavi. V tem primeru je sodišče Jelinčiča oprostilo, saj Mikuževe, ko je dejal, da ji več ne zaupa, ni razžalil.

Sama izjava glede lopovov pa se, kot je bilo mogoče slišati med obrazložitvijo sodbe, ni nanašala na Mikuževo, ampak na sedanje politične razmere v državi in je bila tako iztrgana iz konteksta. Jelinčič mora na svoje stroške sodbo objaviti tudi v časopisih Večer in Dnevnik in plačati stroške tako svojega zagovornika kot pooblaščenca Lare Mikuž.

Kako močno so Jelinčičeve besede prizadele Mikuževo, je še pred izrekem sodbe pojasnil njen pooblaščencec Bojan Pečnik. Mikuževa je morala zaradi njih celo obiskati zdravniško pomoč, same trditve o tajni policijski sodelavki pa so bile tako neresnične kot žaljive.

Z omenjenimi besedami je Jelinčič, kot je povedal Pečnik, zaradi afere, v kateri je bil vpleten Prijatelj, želel preusmeriti pozornost na Mikuževo.

Spomnimo, da je policija Prijatelja leta 2009 osumila izsiljevanja Larinega očeta, posedovanja orožja in podkupovanja, zaradi česar Prijatelj prestaja štiriletno zaporno kazen. Nad tem, da se mora v tem primeru zagovarjati za svoje izrečene besede, pa je, kot je dejal Jelinčič, zelo prizadet. Povedal je, da v stranki tri mesece niso vedeli, da se je Mikuževa pogovarjala s policijo in da dvomi o sistemu, »za katerega tudi danes rečem, da ščiti lopove«.

»Jaz se ne čutim krivega in nisem kriv. Ravnal sem v prizadetosti in niti v tej zadevi nisem šel čez rob,« je dejal Jelinčič. Zaradi razžalitve je bil obsojen z denarno kaznijo 3060 evrov že leta 2011, na pogojno kazen osmih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let pa je bil zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe obsojen lani.