Jeseni in pozimi so pešci še posebno ogroženi

Letos so na območju Policijske uprave Celje umrli trije pešci, od tega dva na prehodih za pešce.

Objavljeno
23. oktober 2013 14.21
*rsi* MNENJA/SOBOTNA
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Celje - Pešci so v jesenskih in zimskih dneh, ko je zaradi krajših dni in slabših vremenskih razmer vidljivost zmanjšana, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci.

Kot je sporočila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin, policisti ugotavljajo, da so pešci zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi stekli na vozilu in podobno pogosto žrtve nesreč. Veliko pa se jih zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak oziroma, ker kršijo cestnoprometne predpise.

Letos so na območju Policijske uprave Celje umrli trije pešci, od tega dva na prehodih za pešce. Pešce ob tej priložnosti policisti še posebej opozarjajo naj se kljub prižgani zeleni luči na semaforju ali prečkanju ceste na prehodu, vedno prepričajo, da so se ostala vozila tudi dejansko ustavila.

Na območju PU Celje letos tudi sicer beležijo poslabšanje varnosti v cestnem prometu. Do danes je po njihovih podatkih v prometnih nesrečah umrlo dvajset ljudi, trije več kot v enakem obdobju lani.

Podatki potrjujejo, da vozniki pogosto ne upoštevajo najosnovnejših cestnoprometnih pravil, kot je na primer defenzivna vožnja, predvidevanje in še posebej upoštevanje cestnoprometne signalizacije in predpisov ter ključnega osnovnega znanja iz šole vožnje.

Pešce še posebej opozarjajo, naj poskrbijo, da bodo v prometu čim bolj vidni. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

Policisti pa tudi voznike pozivajo, naj bodo na pešce v času, ki prihaja, še posebej pozorni. Odstopijo naj jim prednost, hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, tako pred šolami kot v naseljih, naj vozijo še posebej previdno, izven naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu in tako zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob cesti.

Na območju Policijske uprave Celje v teh dneh izvajajo preventivno represivne aktivnosti, ki so jih poimenovali »Prednost pešcev na prehodih«, s katerimi pešce opozarjajo na strogo upoštevanje pravil in na svojo vidnost, še posebno pa na to, da se preden prečkanju cest v križiščih in na prehodih za pešce vedno prepričajo, če so se vozila ustavila