Jeseničanu 1840 evrov globe in 21 kazenskih točk

Opiti 47-letnik je ogrožal voznike na gorenjski avtocesti, iz avtomobila metal smeti, na signale policistov pa se ni ozral.

Objavljeno
10. januar 2014 13.03
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Kranj - Gorenjski policisti so se včeraj okrog 18. ure odzvali na klic voznika, ki je sporočil, da se po avtocesti proti Kranju vozi za voznikom, ki vijuga po cesti in ogroža ostale prometne udeležence. Policisti so voznika kmalu izsledili in ga zaradi nevarne vožnje z nepredvidljivimi menjavami prometnih pasov pri Naklem začeli ustavljati z modro lučjo in sireno.

Voznik svetlobnih in zvočnih znakov ni upošteval, iz vozila na cesto je metal smeti in nadaljeval z nevarno vožnjo vse do bencinskega servisa na Voklem. Tam se je voznik vendarle ustavil, policisti pa so ugotovili, da je 47-letni Jeseničan vozil avtomobil pod vplivom alkohola, in sicer v višini 0,47 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Kaznovali so ga z globo v višini 1840 evrov in 21 kazenskimi točkami ter mu odvzeli vozniško dovoljenje.

Stopnja alkohola pri vozniku je bila tolikšna, da se je težko prilagajal hitrim svetlobnim spremembam. Poleg tega je pri enem promilu alkohola bistveno zožen tudi zorni kot oči, reakcije voznika na nevarnosti v prometu so prepozne in večinoma napačne. Možnost udeležbe v prometni nesreči pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča za kar 25-krat. Alkohol zato ne sodi na cesto in vedno bistveno zvišuje tveganje za nesrečo, opozarjajo policisti.