Jure Trunk menda napovedal Breivikov scenarij pokola

Policija je včeraj javnost obvestila, da iščejo nevarnega in domnevno oboroženega 29-letnika.

Objavljeno
18. april 2012 12.20
Posodobljeno
18. april 2012 22.00
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Potem ko se je v javnosti zgodba o rušenju nelegalne gradnje družine Trunk na Vodmatski 8 v Ljubljani bolj ali manj polegla, se je v ozadju, kot kaže, stvar zapletala.

Opozorilo je zvenelo resno. Z ljubljanske policijske uprave so medije prosili, naj v javnost posredujejo obvestilo o iskanju 29-letnega Jureta Trunka iz Ljubljane zaradi nasilnih kaznivih dejanj in groženj. Omenili so še, da obstaja velika verjetnost, da je oborožen. Priložili so še fotografijo, občane pa pozvali, naj takoj pokličejo policijo, če ga kje opazijo.

A dan pozneje je »nevarnost« že minila, saj je Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov, sporočil, da so ga izsledili na območju Ljubljane. »Kriminalisti trenutno v okviru predkazenskega postopka zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine kaznivih dejanj. Kazniva dejanja se nanašajo na grožnje državnim organom in njihovim zaposlenim v zvezi z njihovim delom. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij ne moremo posredovati.«

Grozil inšpektorjem

Naši viri pravijo, da je Jure Trunk zaradi rušenja hiše na Vodmatski v ljubljanskih Mostah grozil gradbenim inšpektorjem, vse skupaj pa se je stopnjevalo do te mere, da so ga vzeli skrajno resno.

V grožnjah je menda redno omenjal tudi orožje. Še več, kot primer maščevanja je, kot se govori, izbral norveškega skrajneža Andersa Behringa Breivika, ki je julija lani v morilskem pohodu ubil 77 ljudi.

Po naših informacijah je Trunk poklical v eno od državnih institucij in jim marsikaj navrgel, na koncu pa se je najavil, da bo na dan stavke prišel na obisk kot slovenski Breivik in izpeljal njegov scenarij.

Družina Trunk je oktobra 2010 izgubila boj z gradbenimi inšpektorji, ki so sklenili, da se mora njihova nelegalna gradnja v Ljubljani podreti. Zabrneli so stroji, v treh dneh pa so objekt zravnali z zemljo.

Franc Trunk in Nada Trunk Širca, lastnika porušene hiše, sta prepričana v nezakonitost rušenja, kar sta večkrat pojasnila tudi uradnim institucijam. A njuno pisanje je po mnenju inšpektorjev večkrat močno preseglo meje dobrega okusa in zakonitosti, zato so proti njima sprožili kazenski pregon.

Kazensko ovadbo zoper Nado Trunk Širca je tožilstvo zavrglo, odločitve o usodi ovadbe zoper Franca Trunka po opravljenih posameznih preiskovalnih dejanjih pa tožilci še niso sprejeli.

Na tiralico za sinom se je danes odzval tudi Franc Trunk, ki je na več naslovov poslal elektronsko pismo, v katerem se znova razburja nad delovanjem državnega aparata - tako nad po njegovem nezakonitem delovanjem inšpektorata kot nad policijo, ki je njegovega sina označila za »največjega kriminalca«.

Piše še, da je proti inšpektorjem in policistom vložil več kot 150 kazenskih ovadb (ki so še brez epiloga), zato ga čudi takšen odziv proti Juretu, ki »ni naredil niti enega odstotka kaznivega dejanja, kot ga je naredil kriminalni gradbeni inšpektor«.