Jutri »avtomobilska zima«

Z zimskimi pnevmatikami precej laže premagujejo poslabšane razmere na cestah.

Objavljeno
13. november 2014 16.01
tre*menjava pnevmatik
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Hladnejše vreme, krajši dnevi, pogostejša megla in padavine so razmere, ki na prometno varnost še kako vplivajo, zlasti ker se razmere na cestah lahko hitro spremenijo. Eden od pogojev, da varno pridemo na cilj, je gotovo ustrezna oprema motornih vozil, v prvi vrsti so to zimske pnevmatike.

Od jutri in vse do 15. marca je na slovenskih cestah obvezna vožnja s primernimi zimskimi pnevmatikami. Po črki zakona vas bodo policisti pustili pri miru tudi, če imate letne pnevmatike z najmanj tremi milimetri profila in v dodatni opremi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa. Vendar izkušnje pristojnih služb kažejo, da se s tem ponavadi bolj zadovoljujejo zakonske zahteve, saj se večkrat pokaže, da imajo vozniki ob zasneženem ali poledenelem cestišču težave z nameščanjem verig.

Letne pnevmatike niso kos hladni cesti

Zmotno je mišljenje, da bodo tudi nove letne pnevmatike povsem kos zimskim razmeram. Oblika in sestava gume je drugačna. Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke. Zaradi posebne snovi pa bodo zimske pnevmatike tudi pri temperaturah pod sedem stopinj Celzija dovolj mehke, da bodo zagotovile ustrezni oprijem tudi na suhi in nezasneženi cesti.

Kot rečeno, zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo. Čeprav je v zakonu navedeno obdobje med 15. novembrom in 15. marcem, morajo biti vozila ustrezno opremljena tudi zunaj tega obdobja, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

Na kaj moramo biti še pozorni

Policija ob tem opozarja, da v avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata še metlica in strgalo za čiščenje stekel. Ne bo odveč, če preverimo tudi brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila. Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Sneg včasih preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato bo tudi odeja v vozilu dobrodošla.

Jeseni in pozimi preglavice na cesti dela še megla, ki je precej pogost vremenski pojav in močno zmanjša vidljivost. Na Avto-moto zvezi Slovenije opozarjajo, da če v megli vidite le 50 metrov daleč, ne smete voziti hitreje od 50 kilometrov na uro; to je meja, pri kateri se še lahko varno ustavite, če naletite na oviro ali nesrečo. Pri boljši vidljivosti lahko vozite hitreje, a velja upoštevati ta merila: če vidimo 100 metrov daleč, vozimo z največ 80, če vidimo 150 metrov daleč, vozimo z največ 100 kilometri na uro. To so zgornje meje še varnih hitrosti, priporočljivo pa je, da jih še zmanjšate.