Jutro usodno za dva pešca

Prva tragična nesreča se je zgodila v Velenju, druga v Mengšu – V Ajdovščini pešca na prehodu zbil pijani voznik

Objavljeno
20. oktober 2016 17.17
Prometna nesreča s smrtnim izidom,Mengeš Slovenija 20.10.2016 [Promet,nesreča]
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Črno jutro je bilo danes za pešce na slovenskih cestah, saj sta v prometnih nesrečah dva umrla, eden pa se je hudo poškodoval. Ker so jesenski in zimski dnevi za pešce še posebej nevarni, velja opozoriti, da sta za varnost ključna samozaščitno ravnanje pešcev in večja previdnost voznikov.

Prva tragična nesreča se je zgodila na Šaleški cesti v Velenju, kjer je bilo prečkanje cestišča na označenem prehodu usodno za 45-letnico. Ravno takrat je namreč iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju pripeljal 34-letni voznik kombija, ki je peško spregledal in trčil vanjo. Poškodbe so bile tako hude, da so reševalci lahko ugotovili le še smrt.

Smrt pa je kmalu kosila še na Slovenski cesti v Mengšu. Okoli sedme ure je 78-letni pešec prečkal cesto zunaj prehoda za pešce, 47-letni voznik kombija pa ni mogel varno zaustaviti vozila, zato je trčil vanj. Tudi pri tej nesreči so bile rane tako hude, da poškodovanemu pešcu ni bilo več pomoči. Kraj prometne nesreče sta si ogledali tudi dežurna preiskovalna sodnica in državna tožilka.

V obeh smrtnih prometnih nesrečah bodo policisti po vseh zbranih ugotovitvah in dokazih obvestili pristojno državno tožilstvo.

Skoraj ob istem času se je nesreča z udeležbo pešca zgodila tudi v križišču v Ajdovščini. Kot so sporočili z novogorišče policijske uprave, so jih o nesreči sicer obvestili šele pol ure pozneje, po prvih ugotovitvah pa je za nesrečo kriv 53-letni voznik osebnega avtomobila, ki je na prehodu za pece zbil 19-letnika. Prvo pomoč so mu hitro nudili, saj se je nesreča zgodila nedaleč stran od ajdovskega zdravstvenega doma, po oskrbi pa so ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Pešec je huje poškodovan (zlom desne nadlaktnice), njegovo življenje pa ni ogroženo.

Povzročitelj nesreče ne le, da je pešca zbil na označenem prehodu, odrejen preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je imel v krvi preveliko količino alkohola, in sicer skoraj 0,9 promila. Prometniki so nesreči obvestili tudi preiskovalnega sodnika in državno tožilstvo, zoper povzročitelja pa bodo spisali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Največ tragičnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi od jeseni pa vse tja do konca zime. Ko so dnevi krajši, vidljivost pa je običajno zmanjšana zaradi megle in slabega vremena, so pešci med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Pešci so pogosto žrtve zaradi neprevidne vožnje avtomobilistov, za veliko trkov pa so krivi sami, saj se na pot podajo v temnih oblačilih, brez ustreznih svetlobnih teles ali odsevnikov. Kako k varnosti pešca pripomore odsevno telo, pove že dejstvo, da voznik opazi v temno oblečenega pešca šele na razdalji 26 metrov, kar je pri večji hitrosti po navadi že prepozno, da bi se varno ustavil. V svetlo oblečenega pešca opazi kakih deset metrov prej, pešca, ki ima na sebi odsevni trak ali kresničko, pa vidi že približno 135 metrov daleč.

Letos je tako na slovenskih cestah umrlo že 19 pešcev, kar je precej več kot lani, ko jih je v enakem obdobju 11, v celem letu pa 16. Že brez današnjih dveh tragedij pa smo glede smrtnih žrtev med pešci prekoračili zastavljen cilj po nacionalnem programu varnosti cestnega prometa do leta 2022, ki je bil za letos največ 16 mrtvih pešcev na cestah.